Video

Drugsdealers straffen en extra personeel: GGzE gaat misstanden aanpakken na verhalen Omroep Brabant

16 november 2016 om 21:00
nl
GGzE-kliniek De Woenselse Poort in Eindhoven gaat flink investeren in extra personeel en bewoners strenger controleren op drugsgebruik en drugshandel. De directie schrijft dat in een plan dat is opgesteld naar aanleiding van kritiek van de Inspectie van Veiligheid en Justitie. Die concludeerde naar aanleiding van onthullingen van Omroep Brabant dat de situatie in de kliniek voor medewerkers en personeel onveilig is. GGzE-topman Joep Verbugt weigert nog altijd deze omroep te woord te staan.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

De inspectie constateerde in oktober dat personeel van De Woenselse Poort verbaal en fysiek agressief wordt geïntimideerd door bewoners, dat er onvoldoende gekwalificeerd personeel is en dat er onvoldoende toezicht op cliënten is.
ZIE OOK: Patiënt Woenselse Poort biecht op: 'Ik kocht medewerker om en kon elk dossier inzien'
'Situatie is ernstig'Bovendien zijn er in de kliniek te veel soft- en harddrugs beschikbaar. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) noemde de situatie destijds 'ernstig'.
Om het drugsgebruik terug te dringen worden kamers gecontroleerd door drugshonden en krijgen bewoners urinecontroles. Tegen drugshandelaren worden sancties genomen, staat in het plan.[Tweet:https://twitter.com/MvanToorenburg/status/798941359092727813]
ZIE OOK: Moord dierenarts Niek Soepnel na fouten Woenselse Poort: ‘Ze hadden m'n zoon nooit los moeten laten'
'Overtuigd van verbetering'Voor de versterking van het personeel worden vacatures ingevuld en het ziekteverzuim beperkt. Tot eind 2017 komt er bovendien een extra directeur. John Nijhuis moet het werk- en leefklimaat verder verbeteren. Eerder gaf hij leiding aan de transitie van Veldzicht van een tbs-kliniek naar een Psychiatrisch Centrum voor vreemdelingen met een strafrechtelijk of civielrechtelijk kader.
"We zijn ervan overtuigd dat we met het doorvoeren van de verbetermaatregelen van De Woenselse Poort weer de instelling kunnen maken waar behandelen in veiligheid voorop staat'', aldus een verklaring van de directie. Begin volgend jaar komt de inspectie weer langs voor een controle.
"Het is goed om te vernemen dat de werving van teamleiders inmiddels resultaat oplevert", laat de inspectie in een reactie op het definitieve plan van aanpak weten.
Klaas Dijkhoff kan geen wonderen beloven wat betreft De Woenselse Poort[YouTube:https://youtu.be/oh5_XvzEWTA]
Kritiek medewerkeraMedewerkers en bewoners klaagden tegenover Omroep Brabant massaal over onder meer het geweld en het drugsgebruik binnen de kliniek. De inspectie droeg de kliniek op om met een plan van aanpak te komen om de problemen op te lossen. Dat is nu goedgekeurd.
Volgens de Tweede Kamer moet er, ondanks het verbeterplan, een intensief onderzoek komen naar het functioneren van het GGzE-bestuur. Lilian Helder (PVV) vindt alleen een onderzoek niet genoeg. Ze zegt dat GGzE-topman Joep Verbugt zijn verantwoordelijkheid moet nemen en moet opstappen.
Kamerlid Madeleine van Toorenburg woedend over beleid Raad van Bestuur[YouTube:https://youtu.be/K0w5pVURRi4]
Bekijk onze speciale themapagina over De Woenselse Poort met verhalen van (ex-)cliënten, advocaten en meer
Onvoldoende beschermdOmroep Brabant bracht begin september verschillende verhalen naar buiten over hoe het er in de Woenselse Poort aan toegaat. Zo zijn beveiligers en bewakers niet voldoende beschermd tijdens hun werk.
Een ervaren werknemer van de instelling werd bijvoorbeeld vaak geslagen. “Dat gebeurde vaak door beresterke cliënten”, herinnert hij zich.
ZIE OOK: Kende De Woenselse Poort de signalen nu wel of niet? Kliniek ontkent draai in verklaring[YouTube:https://youtu.be/r4D7pDqQwxM][YouTube:https://youtu.be/xTmkKfTwfZU][YouTube:https://youtu.be/ffaL0QCWYmE]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.