Video

Stadsschrijver Tania Heimans geeft 'besmet zorggeld' terug aan Helmond: 'Zo wil ik het niet'

16 november 2016 om 17:14
nl
"Ik zou willen dat de gemeente Helmond zuiverder zou aangeven waar het geld vandaan komt dat ze uitgeeft." Tania Heimans, stadsschrijver van Helmond, is teleurgesteld in de gemeente. Ze is er achter gekomen dat er activiteiten in de stad die niets met zorg te maken hebben, worden betaald met geld dat wel hiervoor bedoeld was.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Ook vindt ze het verwerpelijk dat er ondertussen ook nog op zorg wordt bezuinigd. Uit protest heeft Tania Heimans geld teruggegeven aan de gemeente dat was uitgegeven voor een verhalenproject.
LEES OOK: 'Zorggeld gemeente gebruikt voor speeltuin en verbouwen gemeentehuis'
Verhalen over HelmondIn verband met dit project heeft de geboren Rotterdamse ‘belangeloos en gratis’ workshops verzorgd. Mensen uit alle lagen van de bevolking kwamen hiervoor op verscheidene plekken in Helmond samen om hun verhaal over deze stad te schrijven.
Voor de productiekosten van de publicatie zou Stadslab Helmond zorgen. Dit is een gemeentelijk initiatief om ideeën uit de bevolking aan te dragen en uit te voeren. De financiering gebeurde in een periode dat Stadslab nog uit algemene middelen werd bekostigd en dus niet uit zorggelden die de gemeente overhield.
'Liever zelf geld teruggegeven'“Maar sinds de uitzending van Nieuwsuur (dinsdag, red.) begrijp ik dat Stadslab nu wordt betaald van geld dat voor de zorg is bedoeld”, vertelt Tania, die vervolgens besloot het gehele bedrag terug te storten aan Stadslab. Als een soort van statement. “Liever nog had ik het geld persoonlijk teruggeven aan mensen die momenteel lijden onder het feit dat er op de zorg is bezuinigd,” aldus de Helmondse.
'Bijzondere mensen'Tania heeft er overigens geen spijt van dat ze ooit ‘ja’ heeft gezegd toen haar werd gevraagd stadsschrijver te worden. “Ik ben slechts een stadsschrijver en voor het geld hoef ik het niet te doen. Bovendien wil ik boven de partijen blijven staan, maar geld dat voor zorg is bedoeld moet ook die bestemming krijgen. Tijdens de verhalenworkshops heb ik zoveel bijzondere mensen ontmoet. Ik hoop dat ik hun prachtige verhalen op andere, meer zuivere wijze, gepubliceerd kan krijgen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.