Video

'Het is hier echt crisis', ouders vermiste Femke en Sam (16) zoeken Spaanse media op

18 november 2016 om 01:00
nl
“Ze zijn nu in Spanje, dat is zeker," aldus Wilma van den Berg, de moeder van de vermiste Femke. De zoektocht van de familie en de politie is daarom verplaatst naar Spanje. De politie van dat land is op verzoek van Nederland begonnen met een zoektocht naar twee meisjes uit Bergen op Zoom. Het gaat om Femke Lucas en Sam Bruijs, beiden zestien jaar oud, die sinds dinsdagochtend vermist zijn. Ze hebben deze week het vliegtuig gepakt vanaf Eindhoven Airport naar het Zuid-Spaanse Málaga. Daar zijn ze voor het laatst gezien op camerabeelden.
Profielfoto van Sebastiaan Quekel, Renee Müller, Eva de Schipper
Geschreven door
Sebastiaan Quekel, Renee Müller, Eva de Schipper

“Lekker slapen is er niet bij nee,” vertelt Femkes moeder Wilma. “Het is hier echt een crisiscentrum momenteel.”
In bus gestapt“Alle sporen wijzen naar Spanje,” vertelt politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage aan Omroep Brabant. De meiden zijn het laatst gezien op het vliegveld in Spanje. Op camerabeelden was te zien dat de twee meiden een bus in stapten. De Brabantse politie pakt de vermissing serieus op. “Dit zijn geen meisjes die een verleden met weglopen hebben. Wat hun motieven zijn om zomaar te vertrekken, dat zijn we nu aan het onderzoeken. Natuurlijk gaan we ook met familie en bekenden praten. Kijken of dat vriendinnen, vriendjes of wie dan ook, iets gehoord hebben over hun plannen.”
Sporen in Spanje“Het lijkt er in ieder geval op dat ze met z’n tweeën zijn”, aldus Uytdehage over de camerabeelden. “Wat ons wel is opgevallen is dat ze geen of weinig bagage hebben. Er wordt gesproken over zo’n ‘cowboy-tas’, dat zou de enige bagage zijn die ze bij zich hebben.” De meiden hebben hun mobieltjes en laptops in Nederland achtergelaten. Ook heeft de politie gezien dat er in Spanje gepind is.
Spaanse televisieDe familie en vrienden van de twee meiden proberen zoveel mogelijk de publiciteit op te zoeken in Spanje en in de regio Andalusië. Op dit moment worden er flyers verspreid in Málaga. Bovendien circuleren op diverse Spaanse Facebook-pagina’s opsporingsberichten van de meisjes.
“Vanavond komen ze als het goed is op de Spaanse televisie” vertelt Femkes moeder. Haar dochter en Sam zijn hele goede vriendinnen en tevens klasgenoten.  
GesignaleerdDe meisjes staan inmiddels gesignaleerd in zowel Nederland als Spanje. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat er een derde persoon betrokken is bij de vermissing van het tweetal. “Maar we sluiten geen enkel scenario uit”, benadrukt de politie. Om de meisjes zo snel mogelijk op te sporen, worden hun laptops uitgelezen en bankrekeningen gecontroleerd.
SignalementDe families van Femke en Sam hebben een familierechercheur toegewezen gekregen. Van beide meisjes zijn foto’s vrijgegeven en er is een duidelijk signalement.
Femke draagt een beugel en was vermoedelijk gekleed in een spijkerbroek, zwarte sneakers en mintgroene nepleren jas. Ze had een antracietgrijze cowboytas bij zich. Sam droeg ook een jeans, een blauw/zilverkleurig bomberjack en zwarte allstars Adidas.
Tips?Als jij Femke en Sam hebt gezien, neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900-8844.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.