Video

'Hypocriet' en 'hoopgevend': kritiek en optimisme na plan GGzE-kliniek: 'Geen wonderen verwachten'

17 november 2016 om 09:05
nl
Het plan dat de veiligheid binnen GGzE-instelling De Woenselse Poort moet verbeteren, zorgt voor gemengde reacties. Vakbonden en politici reageren gematigd positief op de verbeteringen, strafrechtadvocaten zien vooral te weinig maatregelen om het grootschalige drugsgebruik onder tbs’ers tegen te gaan. “We mogen geen wonderen verwachten. Die bestaan niet in dit soort situaties”, zegt Tweede Kamerlid Harm Brouwer (PvdA) tegen Omroep Brabant.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

De GGzE gaat vooral investeren in extra personeel en bewoners strenger controleren op drugsgebruik. Om handel in verboden middelen terug te dringen worden kamers gecontroleerd door drugshonden en krijgen bewoners urinecontroles.
'Knelpunten opgepakt'“De knelpunten lijken eindelijk te worden opgepakt”, zegt Nine Kooiman (SP). “Maar het moet niet bij woorden alleen blijven, het moet ook komen tot daden. Ik verwacht snelle acties en verbeteringen voor personeel en clienten.” Haar collega Madeleine van Toorenburg (CDA) noemt de plannen veelbelovend. “Het is nu belangrijk dat deze daadwerkelijk worden uitgevoerd. We zijn blij dat er veel deskundig personeel bij komt.”
De inspectie constateerde in oktober dat personeel van De Woenselse Poort verbaal en fysiek agressief wordt geïntimideerd door bewoners, dat er onvoldoende gekwalificeerd personeel is en dat er onvoldoende toezicht op cliënten is. “Het is de hoogste tijd om aan de slag te gaan met het verbeteren van de situatie”, reageert vakbond NU ’91 op het plan. “De leiding zal gedurende het verbetertraject in nauw overleg moeten blijven met betrokken personeel. Zij kunnen als geen ander input geven over wat er nodig is.”
ZIE OOK: Patiënt Woenselse Poort biecht op: 'Ik kocht medewerker om en kon elk dossier inzien'
'Het is goed mis'Tweede Kamerlid Harm Brouwer ziet kansen in het verbeterplan, maar houdt vooralsnog de vinger aan de pols. “Het is goed mis binnen de kliniek. Dat houdt in dat er geen makkelijke en snelle oplossingen zijn. Daarvoor heeft de situatie ook veel te lang geduurd”, zo zegt hij. “Het plan moet zich bewijzen in de praktijk. De druk moet echt van de ketel bij het uitvoerend personeel om weer ruimte in het gemoed te hebben om nieuwe dingen te leren.”
Het meest concrete plan, vindt Brouwer het werven van extra personeel. “Dat lijkt mij het meest tastbaar om de werkdruk te verlichten en personeel weer mogelijkheden te geven om opleiding te volgen en eindelijk hun verlof op te kunnen nemen. Ik hoop dat er voldoende gekwalificeerde mensen in de omgeving zich aanmelden. Het zou een slechte zaak zijn als personeel van andere klinieken zou worden betrokken zeker als daar ook al sprake van hoge werkdruk  zou zijn.”
Klaas Dijkhoff kan geen wonderen beloven wat betreft De Woenselse Poort[YouTube:https://youtu.be/oh5_XvzEWTA]
'Hypocriet'Strafrechtadvocaat Jan-Jesse Lieftink, die meerdere cliënten in De Woenselse Poort heeft zitten, wordt niet enthousiast van het plan. “Er staat veel, maar er zal weinig veranderen. Als ik kijk naar de maatregelen op drugsgebied, dan hebben ze die al uitgesteld naar volgend jaar april.”
Sébas Diekstra: “Ik vind het hypocriet dat de directie tijden lang heeft gefaald, ernstige misstanden niet door heeft gehad of zelfs heeft ontkend, en nu schijnheilig loopt te doen dat ze de problemen gaat aanpakken. Totaal ongeloofwaardig. Ze moeten vertrekken.”
Kamerlid Madeleine van Toorenburg woedend over beleid Raad van Bestuur[YouTube:https://youtu.be/K0w5pVURRi4]
'Dat heeft me geraakt'GGzE-topman Joep Verbugt kreeg de laatste weken stevige kritiek te verduren. Zo riep PVV-kamerlid Lilian Helder dat hij moet opstappen. "Dat heeft me allemaal duidelijk geraakt”, zegt Verbugt woensdag in het Eindhovens Dagblad. De SP verweet bestuur 'een groot gebrek aan reflectievermogen'. "We wilden niet de indruk wekken er makkelijk over te denken."
Verbugt weigert Omroep Brabant te woord te staan. [YouTube:https://youtu.be/r4D7pDqQwxM]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.