Video

Dertig blinde kunstenaars exposeren in het Van Abbemuseum

17 november 2016 om 19:33 • Aangepast 21 november 2020 om 05:58
nl
In het Van Abbemuseum kom ik de Eindhovense kunstenaar Joke Clazing tegen. Staand bij een kunstwerk dat zij heeft gemaakt, voel ik haar blik over me heen glijden. Letterlijk! Joke is haar hele leven al blind en gebruikt haar handen om te kijken. Ze gaat met haar vingers over mijn jasje om zich een beeld te vormen van wie er bij haar staat.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Blinde kunstenaars! Het lijkt een gek idee. Hoe kan je zonder ogen kunst maken? Nou, op de tentoonstelling 'Geraakt' laten 28 blinde en slechtziende kunstenaars zien dat dat wel degelijk kan.
Egaal zwartgespoten Lang niet alle kunstwerken die op 'Geraakt' staan, gaan over de handicap van de kunstenaar. Maar de grootste installatie die er tussen staat juist wél.  George Kabel uit Eindhoven zette een grote trampoline vol met egaal zwartgespoten voorwerpen: een globe, een computer, een verrekijker en nog veel meer. Het is de wereld van George die hij met ons probeert te delen. "Ik kan voorwerpen aftasten, ik kan ze optillen," zegt hij. "Maar ik kan niet zien wat er ín zit of wat er opstaat. Je hebt niets aan een zwarte globe."
FilosofieGeorge is blind geworden na zijn dertigste. Toen hij zijn baan verloor,  is hij niet bij de pakken neer gaan zitten. Hij studeerde filosofie en geeft daarover cursussen. De tijd die hij vroeger besteedde aan tekenen en schilderen, gebruikt hij nu om te beeldhouwen. En geïnspireerd door andere kunstwerken in het Van Abbe komt hij nu dus met zijn eerste installatie.
Naast de trampoline van George hangt de mantel van Joke.Het werk is ontstaan door een gedicht dat Joke schreef. Het gaat over solidariteit en de zorg voor elkaar. Het publiek kan in de hangende mantel kruipen als in een soort tentje, daarbinnen leest een stem Joke's gedicht voor, in het Nederlands en in het Engels.
Droge ironie Vindt het publiek het vreemd als een kunstenaar blind is? Joke's antwoord is een schoolvoorbeeld van droge ironie: "Als mensen zien dat ik zelf koffie kan zetten, dat ik zelf met de bus naar miijn werk kan gaan, als ze weten dat ik zelf kinderen heb opgevoed, dan wennen ze er vrij snel aan dat ik ook wel iets kan máken. Al vinden ze het wel vaak eng dat ik zelf met een naaimachine werk."
[tweet:https://twitter.com/mariannepoppenk/status/798928425398452225]
DrempelsHet Van Abbe doet al een paar jaar z'n best om het museum ook open te zetten voor mensen die normaliter tegen nogal wat drempels oplopen.Een robot kan via internet een rondleiding geven aan mensen die ziek thuis liggen, het museum heeft rondleidingen voor demente ouderen en voor gehandicapten. Een tentoonstelling met werk van blinde en slechtziende kunstenaars past in dit beleid van 'Special Guests'. Het Van Abbe werkt er voor samen met Kubes, een stichting die zich richt op kunst en cultuur voor blinden en slechtzienden.
De gladde vormen van steen die je verwacht op zo'n tentoonstelling zijn er. Maar blinden hanteren ook een groot aantal andere technieken. Het opvallendste aan de expositie is misschien wel dat er zo veel 'gewone' kunst tussen staat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.