Dinsdag en woensdag stiptheidsacties bij Shell Moerdijk, mogelijk later in de week zwaardere acties

18 november 2016 om 15:56
nl
Werknemers van Shell in Moerdijk en Pernis gaan na het weekend actievoeren voor een betere cao. Dat meldt de vakbond FNV vrijdag. Dinsdag en woensdag houden enkele honderden werknemers stiptheidsacties. Mochten die acties geen effect hebben, dan gaan de ontevreden werknemers mogelijk over tot zwaardere acties. Dat meldden de vakbonden donderdag, nadat Shell niet was ingegaan op het ultimatum van de bonden voor een nieuwe cao voor 1800 medewerkers van het olie- en gasconcern. Het actiecomité komt vrijdag bijeen om de strategie te bepalen.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

De vakbonden hadden Shell een ultimatum gesteld dat donderdag om acht uur afliep. Shel had op dat moment al weten niet op de eisen in te gaan.
Bod van Shell te laagDe bonden liggen met Shell overhoop over de hoogte van het loonbod en zien graag een structurele loonsverhoging van 1,5 procent dit jaar en 1,75 procent volgend jaar. Het bod van Shell is in hun ogen te laag, al komt dat volgens Shell zelf neer op een inkomensverhoging van 4 procent voor de jaren 2016 en 2017. Volgens het concern is het bod daarmee hoger dan de algemene looneis die de FNV voor 2016 voor al haar leden stelt.
DoorgroeienOok is er een verschil van mening over onder meer het budget voor sneller doorgroeien van werknemers. Volgens een woordvoerder van Shell kon niet worden ingestemd met de door de bonden geformuleerde eisen.
Directeur Jos van Winsen van Shell Pernis gaf onlangs al aan alleen met de bonden te willen praten als die zich 'realistisch' opstellen. Hij noemde de positie die de bonden innemen 'onverantwoord'.
VerstandigHij begrijpt nog altijd niet hoe acties in het belang van medewerkers zouden kunnen zijn. "Om in deze markt te kunnen blijven opereren moeten we kostenefficiënt blijven. Loonkosten vormen daarvan een belangrijk onderdeel. Daar moeten we verstandig mee omgaan", aldus Van Winsen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.