Fontys krijgt veel minder geld van minister: ‘Prestatieafspraken niet gehaald’

18 november 2016 om 08:59
nl
Zes hogescholen krijgen volgend jaar in totaal 7 miljoen euro minder van minister Jet Bussemaker van Onderwijs. De instellingen hebben de prestatieafspraken niet gehaald. Het gaat onder andere om Fontys Hogescholen, met vestigingen in Eindhoven, Den Bosch, Tilburg en Veghel.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Dat heeft de bewindsvrouw donderdag aan de Tweede Kamer geschreven. Er wordt ook gekort op InHolland, de Hogeschool Leiden, de Hogeschool Rotterdam, NHL en Vilentum.
“Gezien de moeilijke opdracht waar alle hogescholen voor staan en de noodzaak dat ook deze zes hogescholen doorgaan op de door hen ingezette weg om het studiesucces te verhogen en gelijke kansen te bieden aan al hun studenten, zal ik hen de helft minder korten", aldus de minister.
PrestatieafsprakenDe 7 miljoen gaat naar de andere hogescholen die wel de prestatieafspraken hebben gehaald. Het ministerie maakte in 2012 prestatieafspraken met universiteiten en hogescholen om ze niet alleen te belonen voor de hoeveelheid studenten die succesvol afstuderen, maar ook voor de kwaliteit die ze bieden.
Het bestuur van Fontys sprak vier jaar geleden de wens uit om voltijd bachelor studenten die zich na het eerste studiejaar herinschrijven en binnen 5 jaar een diploma halen, te verhogen naar 85 procent. Uiteindelijk kwam dat in 2015 uit op 61 procent. Daarmee presteert Fontys vergelijkbaar met andere grote hogescholen. Maar collegevoorzitter Nienke Meijer erkent dat het veel minder is dan wat werd geambieerd. "De ambities zijn hoog. Aan de andere kant: het heet niet voor niets prestatieafspraken. Fontys wil op prestaties worden afgerekend, niet op ambities."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.