Video

Roze Maandag bloter en extremer? Niet als het aan het COC ligt

18 november 2016 om 17:34
nl
Roze Maandag moet helemaal niet extravaganter. Dat vindt de belangenorganisatie voor homo's, het COC. De Tilburgse kermiswethouder Erik de Ridder zei donderdag dat de Roze Maandag te braaf is geworden. Het moet weer meer op het randje, vindt hij. "Past niet bij zijn functie", vindt Laila Hassouna Jansen, bestuurslid van het COC Tilburg.
Profielfoto van van den Oetelaar Tom
Geschreven door
van den Oetelaar Tom

Roze Maandag is de drukst bezochte dag op de Tilburgse kermis, de grootste kermis van de Benelux. En zo'n dag vaart natuurlijk wel bij hooggehakte mannen in uitdagende jurken en leernichten met een groot bloot gat bij hun achterste.
Dat willen we zien. Toch? Maar Laila Hassouna vindt van niet: "Dit klinkt bijna als de emancipatie omdraaien. Homo's zijn nu veel meer geëmancipeerd. Ze lijken meer op hetero's. En dat is positief."
Roze apenpakAls het aan Rona van der Heijden, bestuursvoorzitter van de Stichting Roze Maandag ligt, bepalen de bezoekers zelf hoe ze naar het feest gaan. "Zijn wie je wilt zijn, daar gaat het om. Wil je in een roze apenpak? Doen! Niet? Ook goed."
Uitgesneden billetjes"In de eerste tien jaar zag je dat Roze Maandag een ander, extravaganter feest was. En er zijn andere roze feesten waarop je dat nog steeds ziet", zegt Van der Heijden. "De opmerking van de wethouder zie ik als een uitnodiging aan travestieten en mannen in roze pakjes met uitgesneden billetjes om vooral ook naar Roze Maandag terug te komen."
Maar Hassouna van het COC is kritischer. "De wethouder moet iedereen juist uitnodigen zichzelf te zijn. Dit is te veel gedacht vanuit een commercieel oogpunt, niet vanuit emancipatie. Het past niet bij zijn functie."
Kroegen: 'Laat mensen zelf bepalen'Tilburgse kroegen zien dat de extravagantie verdwijnt, maar vinden dat niet direct een probleem."Het is inderdaad niet meer zo extravagant als vroeger, maar misschien zegt dat juist iets over de acceptatie, het hoeft misschien niet meer zo," zegt Jolanda Wijnands van café De Wijn. "Het wordt steeds meer gewoon." Bertie Wolf van café Peanuts sluit zich daarbij aan. "Het mag best wat meer pit hebben, maar 't lijkt me niet nodig om het extra te gaan overdrijven. Natuurlijk is het anders dan tien jaar geleden, maar ik denk toch vooral dat de mensen zelf moeten bepalen hoe ze naar Roze Maandag gaan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!