Video

Breiende oma's schieten wortel in brabant

18 november 2016 om 12:21
nl
Iedere week komen ze bij elkaar, de breisters van Granny's Finest in Berghem. Overwegend hoogbejaarde dames die dankzij een paar jonge ondernemers breien voor een hip modemerk. Hedendaagse ontwerpen geven weer een bestemming aan hun nijvere handwerk.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

Bep Bloem is met haar 88 jaar het oudste lid van de breiclub in Berghem. Breien was altijd haar lust en haar leven, maar ze merkte dat steeds minder mensen belangstelling hadden voor haar breiwerk. "Ik heb op een bepaald moment al mijn breinaalden weggedaan, net als tassen vol met wol."
Kaartje met persoonlijke boodschapNu breit ze voor een hip modemerk dat in warenhuizen als de Bijenkorf verkocht wordt. "Wij hebben toch tijd genoeg." Elk nieuw produkt dat ze aflevert wordt voorzien van een kaartje met een persoonlijke boodschap. Zo krijgt een warme bruine sjaal een kaartje met de tekst: 'Deze das mag je worden omgedaan.' Soms komen er ook kaartjes terug van kersverse kopers.
Oprichters Jip Pulles en Niek van Hengel willen met Granny's Finest iets doen aan de eenzaamheid onder ouderen. Bovendien krijgen jonge, net afgestudeerde designers de kans om met nieuwe ontwerpen te komen, En zo maken de breiende oma's een product waar vraag naar is.
Groeiend aantal in brabantIn Brabant zijn behalve in Berghem ook breiclubs van het merk in Dongen, Vierlingsbeek, en twee in Eindhoven. In Breda en Oisterwijk zijn ze in oprichting. "En ja",  benadrukt Jip nog maar eens, "ook breiende opa's zijn welkom." Net als nieuwe initiatieven trouwens.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.