Veestapel mag niet verder groeien en veehouderijen moeten schoner

18 november 2016 om 12:54 • Aangepast 21 november 2020 om 05:56
nl
Gedeputeerde Staten (GS) wil duurzame veehouders helpen en ervoor zorgen dat alle veehouderijen schoner worden. Komend voorjaar moet de provinciale wet- en regelgeving worden aangepast. GS wil dat stallen worden aangepast en de veestapel moet gelijk blijven.
Profielfoto van Müller Renée
Geschreven door
Müller Renée

Het mestbeleid in Brabant loopt vast. Aan de ene kant is het lastig om de grote hoeveelheid mest te verwerken en aan de andere kant is er de maatschappelijke zorg over de toename van het aantal dieren. Daarnaast zijn er signalen dat de doelstellingen om de stikstofbelasting op Natura 2000-gebieden te verminderen niet worden gehaald met de huidige aanpak.

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK: Provincie wil minder vee in Brabant
Gesprekken met veehoudersAl vanaf het begin van dit jaar zijn er gesprekken over het Brabantse mestbeleid. GS sprak met inwoners, veehouders en deskundigen over het nieuwe mestbeleid en hoe er weer grip moet komen op de Brabantse veestapel. Daarnaast is GS in gesprek geweest met de partners in het Convenant Stikstof en Natura 2000 en de partners rond de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV).

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK: Brabantse milieugroepen willen nog voor de zomer een stop op de veestapel
Gedeputeerde Staten wil dat de Verordening Stikstof wordt aangepast. Verouderde stallen waar geen of nauwelijks emissiemaatregelen zijn genomen hoeven nu pas uiterlijk 2028 te voldoen aan de Verordening Stikstof, maar GS vindt dat dit in 2020 al zo moet zijn. Dat betekent dat de stallen eerder moeten zijn aangepast of dat er geen vee meer in deze stallen staat.

Wachten op privacy instellingen...

Ruimte voor mestbewerkingHet nieuwe mestbeleid van de provincie maakt ook ruimte voor mestbewerking. Kringlopen worden gesloten, de vervuiling en overlast van de veehouderij worden teruggedrongen en de bodemkwaliteit wordt verbeterd. Mestbewerkingsinstallaties komen op bedrijventerreinen Als boeren mest van hun eigen vee willen bewerken kan dat op hun bedrijf.

Wachten op privacy instellingen...

In gebieden waar veel vee gestald staat moet een systeem van ‘staldering’ ervoor zorgen dat de veestapel niet verder groeit. Staldering betekent dat een veehouder alleen een nieuwe, duurzame stal mag bouwen als er een oude verdwijnt.
50 miljoen voor reductie melkveestapelVrijdagavond werd bekend dat staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) en de zuivelsector 50 miljoen euro beschikbaar voor de reductie van de melkveestapel in Nederland met ruim 150.000 koeien. Dat is onderdeel van het pakket maatregelen om de mestcrisis in de melkveesector op te lossen. Donderdag bereikten de partijen een definitief akkoord, maar de details werden vrijdag pas bekendgemaakt.
SlachtpremieBoeren die al hun melkvee wegdoen, krijgen een slachtpremie per koe. Zuivelbedrijven krijgen een strafkorting voor al de te veel aangeleverde melk. Ook zijn er afspraken gemaakt om het fosforgehalte in het mengvoer te verminderen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.