Video

Vliegtickets boeken als minderjarige: mag en kan dat?

18 november 2016 om 15:40
nl
De vermissing van twee tieners uit Bergen op Zoom heeft een pittige discussie aangezwengeld: is het toelaatbaar dat minderjarigen zonder toestemming van een volwassene een vliegticket kunnen boeken naar een ander land? Reisburo Van Gerwen in Veldhoven vindt van niet en pleit voor online blokkades.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

“Het is heel zorgwekkend dat minderjarigen op deze manier kunnen gaan en staan waar ze maar willen”, meldt een woordvoerder.
De16-jarige meisjes Sam en Femke uit Bergen op Zoom stapten dinsdag in Eindhoven in het vliegtuig naar het Spaanse Málaga. Sindsdien is niets meer van hen vernomen. Volgens de families hebben de meisjes op eigen houtje een vliegticket besteld via het internet.
Strikte voorwaardenVanaf Eindhoven Airport vliegen onder meer Ryanair en Transavia naar Spanje. Bij beide maatschappijen mogen 16-jarigen zelfstandig reizen, zoals bij de meeste luchtvaartmaatschappijen het geval is. Vaak zijn er wel strikte voorwaarden aan verbonden.
Zo moeten bij een boeking bij KLM de contactgegevens bekend zijn van de mensen die het kind brengen en of ophalen van het vliegveld. Bij Transavia lijken de regels milder: jongeren vanaf 16 jaar mogen alleen reizen en zelfs kinderen onder de 12 jaar zelfstandig begeleiden.
Reisburo Van Gerwen is een stuk strenger en laat een boeking van een minderjarige pas doorgaan als een volwassen contactpersoon schriftelijk toestemming heeft gegeven. Zo zou het eigenlijk overal moeten, zegt een woordvoerder. “Wat mij betreft moeten de voorwaarden aangesterkt worden. Dat er online een blokkade komt zodra een reisbureau of maatschappij ziet dat een minderjarige zonder toestemming van een volwassene een reis boekt.”
ZIE OOK: 'Femke en Sam niet meer in Málaga', vaders vermiste meisjes zoeken en flyeren volop in Spanje
'Zit niemand op te wachten'Een nobel idee, maar praktisch onmogelijk, zegt Jos van der Sterren, directeur Academie voor Toerisme bij NHTV Breda. “We leven in een maatschappij waarin het online winkelen door snelle betalingsmogelijkheden steeds makkelijker wordt. Als je de wet gaat aanpassen en overal blokkades gaat inzetten, dan maak je het proces alleen maar omslachtiger en vervelender. Daar zit niemand op te wachten”, meent Van der Sterren.
Volgens Van der Sterren is een aanpassing in de wet te hoog gegrepen. “Het is voor een twaalfjarige ook mogelijk om een treinreis naar Parijs te boeken, zonder toestemming. Voor een aanpassing in de wet moet je je op heel veel terreinen begeven, dat gaat nooit lukken. En bovendien: als een minderjarige echt van plan is om zonder toestemming te gaan reizen, houden een wetswijziging of online drempels hem niet tegen.”
ZIE OOK: Ouders vermiste Sam en Femke benaderen Peter R. de Vries: 'Begrijpelijk dat iedereen in paniek is'
VerantwoordelijkheidErgens is het ook de verantwoordelijkheid van het vliegveld. “De medewerkers daar kunnen je als minderjarige aanspreken als je helemaal alleen met je paspoort aan komt zetten.” Vliegmaatschappij TUI laat in een reactie weten streng toe te zien op boekingen die door minderjarigen worden gedaan.
“Zij hebben toestemming nodig van een ouder, of zij krijgen een melding te zien waarop staat dat de betreffende reis niet mogelijk is in deze leeftijdscategorie”, licht een woordvoerder toe.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.