Video

‘Criminelen willen ook iets voor onder de kerstboom’, zegt politie na inbraken en ramkraken

18 november 2016 om 17:50
nl
De feestdagen komen eraan en dat betekent een drukke, dure tijd. Dat geldt ook voor criminelen. Volgens de Brabantse politie is er rond de feestdagen altijd een piek te zien in het aantal inbraken, straatroven en overvallen. “Criminelen willen dure spullen hebben voor onder de kerstboom óf om te slijten rond die tijd.”
Profielfoto van de Schipper Eva
Geschreven door
de Schipper Eva

“Je ziet dat er voorafgaand aan de feestdagen een toename is van dit soort inbraken en diefstallen”, aldus politiewoordvoerder Jeroen Steenmeijer.
Voorbeelden hiervan vonden in de nacht van donderdag op vrijdag plaats. Er was een ramkraak op een kledingzaak in Vught en in Tilburg werd ingebroken bij een parfumeriezaak. Luxe artikelen“Dat heeft er natuurlijk alles mee te maken dat ook de crimineel iets onder de kerstboom wil hebben”, vervolgt hij.
“Of dat ie nou zijn gestolen spullen eronder legt of die gestolen spullen te gelde maakt en verkoopt en vervolgens geld heeft om andere cadeaus te kopen.”
Bij de buit gaat het vaak om luxe artikelen die makkelijk mee te nemen zijn. “Het gaat om spullen die ze zelf gebruiken of kunnen slijten.”
Nieuwe collecties, meer voorraadWat volgens Steenmeijer ook meespeelt is dat er nieuwe collecties binnen zijn en er zijn meer koopavonden. Winkels hebben wat meer voorraad in de winkel, ook ter voorbereiding op de feestdagen.
Dat zijn allemaal elementen die maken dat je dit soort inbraken aan het einde van het jaar wat ziet toenemen.
Zo gauw het donker wordt“In de golfbeweging door het hele jaar heen, zie je zo gauw het donker wordt buiten een toename van dit soort delicten. Dat begint zo’n beetje in oktober en loopt door tot maart."
Dieven slaan toe in de duisternis. "De klok wordt dan ook verzet, dus het wordt eerder donker. Het is voor criminelen dan veel makkelijker te zien of iemand thuis is en er is minder sociale controle.”
Over de gehele linie is het aantal inbraken landelijk gezien en dus ook in Brabant aan het afnemen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.