'Boos gezicht in de boze-gezichtendoos en gewoon meedoen', Juf Kiet over haar vluchtelingenklasje - Omroep Brabant

'Boos gezicht in de boze-gezichtendoos en gewoon meedoen', Juf Kiet over haar vluchtelingenklasje

18 november 2016 om 15:12
nl
Engelengeduld. Dat heeft Juf Kiet van basisschool Het Palet uit Hapert zeker. Ze geeft les aan 25 gevluchte kinderen. Dat is geen makkelijke taak.
Profielfoto van Flipsen Lieke
Geschreven door
Flipsen Lieke

Veel van haar leerlingen hebben door hun verleden gedragsproblemen. Streng, maar met gevoel voor de kinderen leert ze hen hoe ze met elkaar om moeten gaan. Daarom werden zij en vier van haar leerlingen een jaar lang gevolgd door documentairemakers Petra en Peter Lataster. Zaterdag gaat 'De kinderen van juf Kiet' in première op het documentairefestival IDFA in Amsterdam.
De leerlingen uit de klas van Kiet komen uit landen als Eritrea, Irak en Somalië en zijn nog niet zo lang in Nederland. De leeftijd verschilt van zes tot twaalf jaar. Dat is volgens Kiet geen probleem. "We maken gewoon gebruik van elkaar. De ouderen helpen de jongeren. De jongeren helpen weer de andere kinderen die net binnenkomen", vertelt ze.
StrengDe regels zijn duidelijk in de klas. "Ik ben streng. Dat weten ze ook. Als een kind kwaad is, moet hij daar of over praten of zijn boze gezicht in de boze-gezichtendoos stoppen en gewoon meedoen. We zijn hier om te leren. We helpen elkaar, maar er is zeker ook ruimte voor emotie."
Als de kinderen bij Juf Kiet in de klas komen, spreken ze nog geen woord Nederlands. Ze heeft niet alleen de taak om de kinderen te leren lezen en schrijven, ook leert ze ze hoe je met elkaar omgaat en samen problemen oplost. "Dat is juist de vaardigheid die veel van hen nooit hebben geleerd."  
De documentaire wordt vanaf 24 november in de grote Brabantse steden vertoond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.