Psst, raket en tank kopen? Fort de Hel moet sluiten

21 november 2016 om 07:59
nl
Zeker tien meter hoog is het ding en voor vijftienduizend euro is ‘ie voor jou: een raket. Kunstenaar Frank Kastelein doet het samen met zijn hele inboedel weg. Hij moet het fort van de gemeente verlaten, dus hield hij zondagmiddag ‘opheffingsuitverkoop’. “Een emotionele dag.”
Profielfoto van Houterman Karlijn
Geschreven door
Houterman Karlijn

“Ik voel me een lijkenpikker”, zegt een potentiele koper. Zo ziet Frank dat gelukkig niet. Hij heeft zich erbij neergelegd dat hij na 22 jaar ‘zijn’ Fort de Hel in Willemstad moet verlaten.
ZIE OOK: Kunstenaar Frank Kastelein moet nu echt weg uit Fort de Hel: 'Het is voorbij'
Na een jarenlange ruzie rond klachten van omwonenden over overlast, heeft de gemeente het huurcontract met Frank opgezegd. De onhoudbare situatie leidde volgens de gemeente tot oneindig veel strijd en honderdduizenden euro’s aan gemeenschapsgeld.
Ziel en zaligheid in het fortSinds 1994 legde Frank zijn ziel en zaligheid in het fort. Hij organiseerde er uitjes, bijeenkomsten en evenementen. Maar zorgde er ook voor dat het fort omringd werd door bijzondere kunstwerken.
Kunstwerken waar de fortwachter nu afscheid van gaat nemen. Het kanon zondagmiddag verkocht en ook de eerste mobiele telefoon uit het fort is de deur uitgegaan. “Aan het kanon zitten veel herinneringen. Ik weet nog dat we er ooit een bruidsboeket mee afschoten. Hij stond ook even in het Land van Ooit, waar we confetti uit het kanon lieten komen. Fantastische tijd.”
Overal Brabantse rakettenFrank hoopt dat vooral de raket nog een glansrijke toekomst gaat krijgen. “Bij iedere entree van Brabant zal zo’n raket moeten komen, dat is mijn droom. Dat je weet dat je in Brabant bent, dat het goed is.” De provincie is alleen nog niet langs geweest. “Ik heb het balletje al een paar keer opgegooid. En ik geloof altijd dat als je je droom maar vaak genoeg vertelt, dat hij dan vanzelf uitkomt.”
De droom van Fort de Hel is voor Frank helaas afgelopen. Wat er nu met het kasteel gaat gebeuren? “Dit fort staat hier al tweehonderd jaar. Wij waren zeven dagen per week open, bijna 24 uur per dag. Mijn grootste zorg is dat dat nu gaat veranderen. Dat het fort gesloten wordt en dat niemand er meer van kan genieten.”
Een nieuw gevechtAls dat zo is, dan zal Frank toch de procedures weer ingaan en zal hij zich hard gaan maken voor een nieuw bestaan van Fort de Hel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.