Video

'We voeren de druk op het OM op', Nationale ombudsman ingeschakeld in zaak Youri Bicker

21 november 2016 om 06:00
nl
In een uiterste poging om een kopie van het dossier van de omgekomen Youri Bicker in handen te krijgen, is de Nationale ombudsman ingeschakeld. "Op deze manier willen we de diplomatieke druk op het Openbaar Ministerie opvoeren", legt Sébas Diekstra, advocaat van de familie Bicker, uit.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

Het Openbaar Ministerie (OM) wil de zaak van Youri Bicker niet heropenen, daarop besloot de familie een eigen onderzoek te willen uitvoeren. Hiervoor is echter wel een kopie van het onderzoeksdossier nodig, maar dat krijgen ze niet van het OM. Wel mogen ze het dossier inzien.
ZIE OOK: ‘Onze zoon is niet verongelukt, maar vermoord’, ouders van Youri (26) op zoek naar de waarheid
"Ze weigeren het te geven vanwege privacyredenen", vertrelt Diekstra. Een zwak argument als het aan hem ligt. "Want ze kunnen toch gewoon passages zwart maken, zodat wij die niet kunnen lezen."
'Diplomatieke druk'Met het inschakelen van de Nationale ombudsman hoopt Diekstra dat het OM toch overstag gaat en een kopie van het dossier aan de familie geeft. "De ombudsman kan juridisch gezien niets afdwingen bij het OM. Het is daarom ook een soort diplomatieke druk. Als hij namelijk vindt dat het dossier gewoon verstrekt had kunnen worden, dan kan het OM die uitspraak niet zomaar naast zich neerleggen", is zijn verwachting.
De Nationale ombudsman is een onafhankelijk persoon die je als burger kan inschakelen als je problemen hebt met de overheid. Die persoon is geen rechter en de overheid hoeft dus niets met zijn uitspraken te doen.
Youri overleed in december 2011, maar wat er precies is gebeurd, is nog altijd niet bekend. De politie ging uit van een noodlottig ongeval. De familie twijfelt daaraan en wil daarom dat het onderzoek heropend wordt.
'Zelf onderzoek doen met dossier'De gang naar Nationale ombudsman heeft voorlopig geen gevolgen voor een eventuele heropening van het onderzoek. "Het gaat nu overigens puur om het dossier, zodat wij zelf onderzoek kunnen doen", legt de raadsheer uit. "Als we dat in handen hebben dan weten we wat er nog allemaal mogelijk is om te onderzoeken. En kunnen we kijken naar de meest aannemelijke scenario's rondom Youri's dood."
Dinsdag 22 november mogen Will en André Bicker het dossier inzien bij het Openbaar Ministerie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.