Uitgeprocedeerde asielzoekers hoeven in Eindhoven en Tilburg niet onder de brug te slapen

21 november 2016 om 14:14
nl
Uitgeprocedeerde asielzoekers hoeven in Eindhoven niet onder de brug te slapen. De stad blijft zelf de opvang van illegalen betalen nu het overleg met de regering over een zogenoemde bed-bad-broodregeling vanmorgen is geklapt.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

De bed-bad-broodregeling is bedoeld voor asielzoekers van wie de aanvraag is afgewezen, maar die moeilijk uit te zetten zijn. De kwestie leidde vorig jaar bijna tot een kabinetscrisis. De VVD is bang dat uitgeprocedeerde asielzoekers door opvang niet meer de noodzaak zien om terug te keren naar hun vaderland, terwijl coalitiepartner PvdA vreest dat zij anders op straat verkommeren enoverlast veroorzaken.
Het leek er sterk op dat het kabinet en enkele gemeenten, waaronder Eindhoven en Tilburg, geld van het rijk zouden krijgen voor de opvang van illegalen. De voorwaarde was dat gemeenten zouden stoppen met eigen opvangregelingen.
TeleurgesteldNu het overleg geklapt is krijgen de gemeenten geen geld. Eindhoven is daar teleurgesteld over maar laat illegalen niet in de steek. Renate Richters (GroenLinks), wethouder zorg, welzijn en armoedebestrijding: "Jammer dat het overleg van deze ochtend eenzijdig is afgeblazen, vooral omdat een akkoord dichtbij leek. Nadat het overleg eerder tien maanden stil lag omdat het ministerie zich moest beraden, leken we de afgelopen weken nader tot elkaar te komen. Alle betrokken gemeenten zijn van mening dat er een basale opvang moet zijn zolang er geen sluitend rijksbeleid is. Niemand hoort onder een brug te slapen; het gaat hier om basale rechten."
De gemeente Tilburg reageert net als de gemeente Eindhoven. Ook daar gaan ze door met de opvang van illegalen. Wethouder Mario Jacobs (GroenLinks): "Wij wachten nu af waarmee het rijk komt, maar wij vragen ons wel af of het dreigen van sancties door de staatssecretaris de goede toon is".
Eindhoven zet vooralsnog de huidige opvang en begeleiding van illegalen voort, zoals dat de afgelopen twee gedaan is. In Eindhoven gaat het om ruim 120 mensen die deels met behulp van een leefgeldregeling in hun eigen netwerk worden opgevangen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.