Overleg over veiligheid Sylvana Simons na bewerkte video ‘Oh Sylvana’

21 november 2016 om 17:30
De politieke beweging DENK maakt zich grote zorgen over de veiligheid van haar kandidaat-Kamerlid Sylvana Simons. DENK gaat daar dinsdag over praten met de verantwoordelijke diensten van de overheid. Het OM zoekt ondertussen naar de makers van een filmpje waarin Sylvana is gephotoshopt in een foto met mensen die zijn opgehangen aan een boom.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

DENK-Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu reageerde maandag op het ‘onveiligheidsgevoel’ dat rond Simons is ontstaan.
Bewerkte videoJongste incident is de bewerkte video van het liedje Oh Sylvana met beelden van Simons. Een gemeenteraadslid in Den Haag stapte al naar het plaatselijke Bureau Discriminatiezaken omdat ze de beelden racistisch en beledigend vindt. In het bewerkte filmpje wordt Sylvana Simons te kijk gezet op de muziek van carnavalszanger Rob van Daal uit Etten-Leur.  
Vicepremier Asscher noemt het bewerkte filmpje 'weerzinwekkend'. Hij vindt dat het OM moet kijken of de makers strafbaar bezig zijn. “Het is hoe dan ook volkomen onacceptabel dat mensen zoiets een medemens aandoen." Tegen de maker van het fimpje zegt hij: “Waar ben je in hemelsnaam mee bezig?”
Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zei maandag dat het onderzoek gaat doen naar het filmpje, omdat Simons heeft laten weten dat ze aangifte gaat doen. Ook speelt mee dat Simons een publiek persoon is.
Oh SylvanaDe zanger bracht vorige week het nummer Oh Sylvana uit. Het nummer lijkt te verwijzen naar DENK-politica Simons. Van Daal ontkent dit ten stelligste. Op internet verschijnen sinds die tijd bewerkte video’s waarin de politica wordt beledigd. In de films wordt de muziek van Van Daal gebruikt.
Simons wordt onder meer afgebeeld als Zwarte Piet en naakte Afrikaanse vrouw. Ook is haar hoofd geplakt in beelden die verwijzen naar de lynchpartijen van de Ku Klux Klan, de racistische organisatie die in de VS met geweld protesteerde tegen de afschaffing van de slavernij en de burgerrechtenbeweging van Afro-Amerikanen.
'Walgelijk, vreselijk en absurd'Kuzu noemt het filmpje walgelijk, vreselijk en absurd: “Er zijn geen woorden voor.” Hij spreekt over ‘vijandsdenken’. Hij roept premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher op er afstand van te nemen: “Ze zouden het signaal moeten afgeven dat dit niet acceptabel is.”

Wachten op privacy instellingen...