Filmregisseur uit Roosendaal maakt spionagedocu over smartphonedief

21 november 2016 om 17:24
nl
Waar komt je smartphone terecht als het ding gestolen is? En wie is eigenlijk die dief van je mobieltje? Regisseur Anthony van der Meer uit Roosendaal zette spionagesoftware op een mobieltje en liet het apparaat stelen. In de 22 minuten durende documentaire 'Find my Phone' volgt hij het tweede leven van zijn gestolen telefoon.
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

De 23-jarige filmmaker maakte de spionagedocumentaire voor zijn afstuderen aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Hij kwam op het idee nadat hij in Amsterdam werd bestolen van zijn iPhone.
"Het ergste vond ik wel dat een onbekende toegang had tot al mijn foto's, video's, contacten, e-mails en berichten", zegt Van der Meer.
Nieuwsgierig naar de diefDe manier waarop de dief te werk ging, maakte hem nieuwsgierig. Hij verdiepte zich in het hacken van telefoons en besloot een Android-loktelefoon te maken. "Via het dark web kwam ik aan kennis en software voor mijn project."
Uiteindelijk maakte de documentairemaker het mogelijk om vanaf zijn computer thuis de locaties van de telefoon te volgen en foto's, video's en geluidsopnames te maken zonder dat de dief er iets van zou merken. Ook alle telefoonnummers, contactgegevens en sms-berichten kon hij uitlezen.
Bekijk de documentaire HIER.
In metro gestolenHet laten stelen van de smartphone was makkelijker gezegd dat gedaan. Na dagen lang de smartphone voor het dievengilde te hebben laten pronken, werd het toestel buiten het zicht van zijn camera gestolen in de Amsterdamse metro.
Korte tijd later werd de smartphone door een Egyptische dief voorzien van een nieuwe simkaart met een Arabisch telefoonnummer. Het grote avontuur volgde door Amsterdam, Nederland en zelfs Europa.
Seks, drugs en geloofIn de docu maakt de kijker kennis met de persoon achter de diefstal. Over zijn interesse voor seks, drugs en geloof. "Het bleek niet een zielige zwerver te zijn die ik voor ogen had, maar een crimineel", vertelt de Roosendaler. Van der Meer stond toevallige een keer oog in oog met de dader. Na enige tijd volgen, ging de telefoon offline.
Van der Meer maakte de documentaire vorig jaar al. Sinds vorige week staat de film ook op internet. "Ik heb lang de tijd nodig gehad om uit te zoeken of de documentaire juridisch gezien toegestaan is." Nu duidelijk is dat er een journalistiek belang is heeft de regisseur de docu op Vimeo geplaatst.
Vervolg?Inmiddels kijkt hij reikhalzend uit om een tweede deel te maken, want na zeven maanden uit te hebben gestaan, kwam de smartphone dit jaar weer online bij een nieuwe eigenaar: in Roemenië. Wordt wellicht vervolgd dus.[vimeo:https://vimeo.com/191763814]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.