Video

Nabestaanden Nicole applaudisseren cynisch na uitspraak: 'Kijk vanavond naar je eigen kinderen!'

21 november 2016 om 19:12 • Aangepast 21 november 2020 om 05:51
nl
Een dramatische ontknoping voor de nabestaanden van de in 1995 gedode Nicole van den Hurk. Na een slepende juridische strijd die maar liefst twee en een half jaar duurde, is de hoofdverdachte in de zaak veroordeeld voor verkrachting, maar vrijgesproken van doodslag. Dit leidde tot veel verdriet en hoogoplopende emoties in de rechtszaal.
Profielfoto van Sebastiaan Quekel
Geschreven door
Sebastiaan Quekel

Normaal staan de nabestaanden open voor ieder contact met de media, maar nu hebben ze daar absoluut geen behoefte aan.
Onder politiebegeleiding verlaten vader Ad van den Hurk en zijn gezin overstuur de rechtbank in Den Bosch. "Wij hebben meer dan genoeg gezegd."
150 toeschouwersDe belangstelling voor de rechtszaak maandag is enorm. Er zijn zo'n honderdvijftig mensen aanwezig. Alle plekken, boven en beneden, zijn bezet. Stiefmoeder Jolanda van der Weijden, halfbroer Tommy en Jolanda's dochter Debbie naast elkaar op de eerste rij. Ze houden elkaar innig vast.
Voor hen is er geen twijfel: Jos de G. is diegene die Nicole heeft verkracht en vervolgens heeft gedood. Neergestoken met een Zwitsers zakmes. Hoewel de rechter verkrachting bewezen vindt, is ze onvoldoende overtuigd dat De G. haar daarna ook heeft gedood.

'Mijn God'Die mededeling slaat bij de familie in als een bom. "Mijn God", verzucht Jolanda. Ze neemt een slok water. "Dit is toch niet te geloven." Inmiddels verlaten steeds meer nabestaanden de zaal. Ze willen de strafmaat niet eens meer horen. Het is genoeg geweest.
Een enkeling blijft wel zitten en hoort de strafmaat van vijf jaar gevangenisstraf met verbazing aan. "Applaus, rechters", roept Jolanda cynisch naar de rechters. "Wees maar trots op jezelf. Kijk vanavond maar naar je eigen kinderen." Overstuur stormt ze de zaal uit.
Niet aan willen denkenIn Omroep Brabant-praatprogramma Kraak, een dag voor de uitspraak, zei vader Ad van den Hurk nog niet te willen denken aan een vrijspraak. "Dat is een scenario waar we geen rekening mee houden. Daar wil ik ook eigenlijk niet over nadenken."
Zelf was Jos de G. niet bij de uitspraak aanwezig. Hij heeft altijd ontkend dat hij betrokken was bij de gewelddadige dood van Nicole van den Hurk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.