Video

SP wil miljoen voor groot politieteam tegen illegale puppyhandel

21 november 2016 om 21:44
nl
Er moet een miljoen euro vrijgemaakt worden voor een speciaal politieteam dat zich richt op de illegale puppyhandel. Dat vindt SP-Kamerlid Henk van Gerven. Hij probeert dinsdag in de Tweede Kamer andere partijen te overtuigen dat zo'n politieteam hard nodig is.
Profielfoto van van der Meer Tom
Geschreven door
van der Meer Tom

"Louche puppyhandel vormt een toenemend probleem in Nederland. De louche handelaren benadelen niets vermoedende hondenkopers en bedreigen burgers en zelfs journalisten", zegt Van Gerven.
Veel mensen kochten bijvoorbeeld in Hapert een puppy die niet ingeënt bleek, en op den duur ziek werd. De meeste beestjes kwamen uit het Oostblok. "De illegale import vormt een gevaar voor de insleep van gevaarlijke ziektes zoals hondsdolheid. Het dierenwelzijn van de honden wordt door de handelaren ernstig geschaad", zegt het Kamerlid uit Oss.
ZIE OOK: Verdriet bij familie na aankoop hond uit Hapert: ‘Wij moeten de troep van een ander opruimen’
Het is de bedoeling dat de speciale taskforce van de politie zich naast puppy's ook op andere illegale dierenhandel richt. Dat is volgens de SP een toenemend probleem in Nederland.
Vijf rechercheursDe miljoen euro moet worden uitgesmeerd over minstens drie jaar: 350.000 euro per jaar. Dat zou genoeg zijn om de de belangrijkste handelaren aan te pakken. Het geld zou dan gaan naar vijf rechercheurs die criminele netwerken kunnen opsporen.
Maar ook mensen van universiteiten, de Voedsel- en Warenautoriteit, Europol en Interpol doen daarin mee, als het aan Van Gerven ligt.
'Niet zomaar inspecteurs weghalen'Het geld kan volgens de SP uit een reservepotje komen. Staatssecretaris Martijn van Dam zei eerder al meer te zien in een witte lijst voor goede puppyhandelaren, zodra dit mogelijk is. Een politieteam optuigen is volgens hem lastig. "Alle taken zijn van groot belang. Je kunt niet zomaar ergens anders inspecteurs weghalen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.