Grote zorgen over kerncentrale Doel na kritiek Belgische toezichthouder

22 november 2016 om 14:44
nl
De fracties van de Roosendaalse Lijst in Roosendaal en de GBWP in Bergen op Zoom maken zich grote zorgen over de veiligheid van de kerncentrales in Doel, net over de grens. Afgelopen weekend bleek dat de Belgische toezichthouder FANC in juli en september twee brieven aan de CEO's van Electrabel en Engie schreef over 'brandgevaar, risico op kernsmelting en een schaamteloos nonchalante veiligheidscultuur'.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

De Roosendaalse Lijst en de GBWP stellen dinsdag schriftelijke vragen aan hun colleges naar aanleiding van de brieven die voor de Vlaamse zender VRT werden onthuld. Volgens Evert Weys van de GBWP sluit de kritiek van de toezichthouder 'aan op het beeld van de afgelopen jaren, met een aaneenschakeling van incidenten'.
LEES OOK: 'Nieuw rampenplan West-Brabant houdt geen rekening met ramp vlak over de grens'
DiscussieDe Belgische kencentrales in Doel, vlakbij Ossendrecht, zijn al langer een punt van discussie. Afgelopen jaar kampten de centrales met ouderdomskwaaltjes waardoor herstelwerkzaamheden werden uitgevoerd. Buurlanden zouden ook wat te zeggen moeten hebben over kerncentrales die dicht bij de landsgrens staan. De grensgemeenten Bergen op Zoom, Tholen en Steenbergen dienden in augustus bovendien gezamenlijk een klacht in bij de Europese Commissie.
LEES OOK: ‘Gevolgen kernramp zwaar overschat'
De GBWP wil 'uitleg en maatregelen' van de Belgische regering. Ook de Roosendaalse Lijst wil dat snel actie wordt ondernomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.