Kritiek op nieuw programma van Braboneger: 'Draagt bij aan racisme'

22 november 2016 om 15:40
nl
Het televisiseprogramma 'Braboneger verkaast?!' draagt bij aan racisme. Dat stelt Simão Miguel van Landelijk Breed Overleg. Dat is een vereniging in oprichting, die zich als taak stelt de mensenrechten te verdedigen. De vereniging trok vanwege 'Braboneger verkaast?!' aan de bel bij het College voor de Rechten van de Mens en anti-discriminatiebureau Radar. "Het gaat ons vooral om het woord neger dat in de kop wordt gebruikt. En ook in het programma is het voortdurend te horen."
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

Het programma rondom de Tilburger en zijn vrienden is sinds 14 november op de buis. Er zijn inmiddels twee afleveringen uitgezonden op NPO3. In het programma doet Steven Brunswijk, alias Braboneger, dingen 'die een Surinamer nooit zou doen'.  Zo gaat hij kamperen met zijn vrienden, boerenkool eten en naar een piratenfeest.
LEES OOK: Braboneger op tv valt in de smaak: 'Kan Sylvana nog iets van leren' Steven Brunswijk is verbaasd over de kritiek: "Als er mensen zouden moeten klagen over rascisme, zouden het blanken moeten zijn. Die noem ik bijvoorbeeld slavendrijvers. Ik maak ook grappen over donkere mensen. Maar ik neem toch echt vooral de blanken op de hak." Hij vervolgt: "Voor mij is het woord neger ook niet negatief. Al heb ik het vroeger ook weleens naar mijn hoofd gekregen als scheldwoord. Net als 'zwarte piet' trouwens."
Brunswijk stelt dat het tijd wordt dat mensen elkaar meer als indvidu gaan zien. "In de Nederlandse maatschappij mag niks meer gezegd worden. Overal wordt discriminatie in gezien." De vlogger en kersverse tv-persoonlijkheid heeft een mail gekregen van Landelijk Breed Overleg. "Als mensen met goede argumenten komen wil ik best naar ze luisteren. En ik had zelfs wel een beetje willen minderen met het woord neger. Maar ze willen dat ik de titel van het programma verander. En dat gaat echt te ver."
'Best grappig'Miguel van Landelijk Breed Overleg, dat nog een werknaam is: "Uit ons netwerk kwamen signalen dat mensen niet blij zijn met het programma in de huidige vorm." Overigens kan Miquel om sommige fragmenten uit de Avrotros-serie ook wel lachen: "Ja hoor, het is best grappig. Maar het gaat ons dus vooral om het woord neger. En verder wordt er ook wel met vooroordelen gegooid, het werkt stigmatiserend."
LEES OOK: Braboneger heeft een advies voor rapper Boef [VIDEO]
Steven Brunswijk gebruikt de nu bekritiseerde 'artiestennaam' al jaren. Als Braboneger geeft hij in vlogs op YouTube zijn mening over dingen die spelen in de maatschappij. En die mening is, zo zegt hij zelf ook, lang niet altijd politiek correct. Miquel: "Natuurlijk mag hij zijn eigen stijl behouden. Maar nu een publieke omroep er publiek geld aan besteedt, vinden we toch dat we onze bezwaren moeten uiten."
Avrotros was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.