Trainingen van rugbyclub The Dukes afgelast na eigen onderzoek ouders naar kunstgraskorrels - Omroep Brabant

Trainingen van rugbyclub The Dukes afgelast na eigen onderzoek ouders naar kunstgraskorrels

22 november 2016 om 15:40
nl
De jeugdleden van rugbyclub The Dukes in Den Bosch trainen voorlopig niet op het kunstgrasveld van de club. Het bestuur heeft dit besluit genomen, nadat bezorgde ouders zelf een onderzoek naar de korrels op het veld lieten doen. Volgens hen zijn de stoffen hierin zeer giftig.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

“Vooral onder de ouders van spelers tot en met 12 jaar was er onrust. Vandaar dat we die kinderen niet meer op het kunstgras laten spelen”, vertelt Bart van de Zande van de rugbyclub. Het bestuur is in overleg met andere sportverenigingen om te kijken of de spelers daar terecht kunnen op natuurgras. Ook kijkt de club of er getraind kan worden in een park vlakbij.
Vader Oskar van Straaten nam samen met een andere ouder het initiatief voor het onderzoek naar de korrels. Ze schakelden het Duitse instituut TÜV in. In de onderzochte monsters was sprake van hoge concentraties PAK's: kankerverwekkende 'polycyclische aromatische koolwaterstoffen'. Er bleek 56,9 milligram per kilo PAK's in de korrels te zitten.
'Korrels zitten aan bitjes'Een hoge concentratie PAK's kan schadelijk zijn als je dat bijvoorbeeld in je mond stopt. Iets dat met het rugby per ongeluk kan gebeuren. "Die kleintjes hebben bitjes in. En die vallen nog wel eens op de grond. Als ze dat bitje dan weer indoen, krijgen ze al die korrels binnen", zegt Van Straaten.
Daarnaast is het ook zo dat de concentratie PAK's niet te hoog mag zijn als je ze lang aanraakt. "Raak je die korrels 30 seconden of langer aan, dan mag het maximaal 10 milligram zijn. Uit het onderzoek bleek dus dat de concentratie 56,9 was. En in deze sport liggen ze nu vaak op de grond of raken ze voor lange tijd met hun handen de grond aan", zegt Van Straaten.
'Geen trainging voor hele jeugd'Voorlopig trainen de jongste jeugdleden dus niet op het kunstgrasveld. "Wij als bezorgde ouders zouden graag zien dat de hele jeugd tot achttien jaar niet op het gras traint", vertelt hij. "De club zit deze week met de trainers van de jeugd tussen de twaalf en achttien om de tafel", zegt Bart van de Zande van de The Dukes.
De gemeente Den Bosch laat weten de richtlijnen aan te houden die specifiek gericht zijn op kunstgrasvelden. Dan is 1000 milligram per kilo toegestaan. En verder wachten ze het onderzoek van het RIVM af. Die zijn met een onderzoek gestart naar de eventuele risico's van het spelen op kunstgras.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.