Staatssecretaris Van Dam: 'Geen onderzoek naar hagelschade'

22 november 2016 om 19:43
nl
Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken ziet niets in het instellen van een onafhankelijke commissie om onderzoek te doen naar de schade door het noodweer van eind juni. Verder wacht hij af wat de sector afspreekt over een mogelijk fonds voor onverzekerbare schade. Van Dam zei dat vanmiddag in een kort debat in de Kamer.
Profielfoto van Hans Hemmes
Geschreven door
Hans Hemmes

Tuinders in Brabant werden eind juni erg zwaar getroffen door hagelbuien. Zij kwamen in financiële problemen doordat verzekeraars weigerden de schade te vergoeden. Het CDA en de PVV in de Tweede Kamer willen dat een onafhankelijke commissie naar de problemen van deze bedrijven kijkt. Zij stellen ook voor dat er een fonds komt voor schade die niet gedekt wordt door verzekeringen.
LEES OOK: 'Rampjaar' compleet voor boer uit Sterksel: wateroverlast, hagelstorm én mestmaatregelen
OndoorzichtigVolgens SP-Kamerlid Van Gerven zijn de verzekeringen erg ondoorzichtig. Pas bij het doorlezen van kleine letters kwamen de boeren erachter dat ze geen geld kregen. "Er is een breed draagvlak voor een goedverzekeringspakket”, zei hij. PVV-Kamerlid Graus waarschuwde ervoor dat "hele mooie, eeuwenoude familiebedrijven kapot dreigen te gaan door dit noodweer, het ergste van deze eeuw."
Staatssecretaris Van Dam erkende dat de impact groot is geweest. "Voor veel bedrijven was het een hard lot." Maar hij wilde het debat over wie er verantwoordelijk is voor de schade niet overdoen. Hij raadde het voorstel voor een commissie af. Voor een eventueel ‘solidariteitsfonds’ wacht hij af waarmee de sector zelf komt. Later wil hij dan wel kijken of ondernemers verplicht kunnen worden om eraan deel te nemen.
LEES OOK: Megahagelstorm levert autistische Mark een baan op, maar uitdeuken gaat het niet worden
VerontwaardigdCDA-Kamerlid Geurts reageerde daar verontwaardigd op. "Waarom helpt minister Plasterk wel Aruba bij noodweer en niet de boeren hier?” De staatssecretaris maakte verder bekend dat 75 bedrijven uitstel van betaling hebben gekregen en dat er één onder toezicht staat van de banken. De Tweede Kamer stemt volgende week dinsdag over de voorstellen voor een commissie en fonds voor de hagelschade.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.