'Ik ben er verliefd op', 96-jarige André van Weelde is al 80 jaar lid van 125-jarige schaakclub

23 november 2016 om 13:15
nl
André van Weelde uit Breda krijgt er maar geen genoeg van. Op zijn zestiende raakte hij verknocht aan de schaaksport en op zijn 96e doet hij het nog steeds. Van Weelde is inmiddels tachtig jaar lid van de Bredase schaakvereniging De Baronie, een club die op 14 januari 125 jaar bestaat. "Ik ga door zolang ik in mijn bovenkamer nog goed ben."
Profielfoto van Strater Ronald
Geschreven door
Strater Ronald

Geen moment zou je zeggen dat André al 96 jaar oud is. André ja, want hij wil niet met meneer Van Weelde aangesproken worden. Hij is scherp, heeft humor en ondanks de rollator oogt hij fit. Al vanaf zijn zestiende heeft André een passie, namelijk schaken. Elke dinsdagavond speelt hij een wedstrijd op de club en in het weekend speelt hij ook nog competitie voor schaakvereniging De Baronie.
Stomme zet"Ik ben er een beetje verliefd op", zegt André van Weelde over de schaaksport. "Het laat me niet los. En af en toe vervloek je het. Dan heb je de hele avond gespeeld en en doe je één stomme zet. En dan is het naar de knoppen. Dan baal ik."
Maar toch is hij blijven schaken, al tachtig jaar. Hij maakte van alles mee. "Ik herinner me dat ik in 1942 in Eindhoven een toernooi van Philips mee heb gemaakt. Dat was in het 'Philips ontspanningcentrum'. Een week later werd het gebombardeerd tijdens het Sinterklaasbombardement. Toen kwam ik goed weg."  
De BaronieAl tachtig jaar is Van Weelde lid van schaakvereniging De Baronie in Breda. Hij speelt zelfs nog competitie. "Ik ben dit jaar nog in een hogere groep gekomen", zegt hij trots. "En daar sta ik nu bovenaan. Ik kan dus nog aardig mee."
André van Weelde zit nog altijd vol passie voor het schaken. Hij heeft ook nooit overwogen om bijvoorbeeld te gaan dammen. "Nee, nee", lacht hij. "Waarom niet? Dat vind ik een saai spel. Ik ga door met schaken zolang ik in mijn bovenkamer nog goed ben."
Sigaren en bolhoedVolgend jaar viert de schaakvereniging van Van Weelde feest. De Baronie bestaat dan 125 jaar. "De club is begonnen op 14 januari 1892 als Bredase schaakvereniging", zegt Jo Godderij, waarnemend voorzitter van de De Baronie.
"Dat was de tijd nog van echte heren. De notaris, de onderwijzer, de officier en de dokter. Met sigaren en bolhoed. Op een gegeven moment ontstond er in Breda nog een sterke vereniging, schaakvereniging Max Euwe. Die twee zijn in 1970 gefuseerd en daar is schaakvereniging De Baronie uit ontstaan."
"Er zijn verenigingen die ouder zijn dan wij", vervolgt Godderij. 'Maar wij zijn wel één van de oudste in Nederland. Volgend jaar worden er verschillende activiteiten georganiseerd om dat te vieren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.