Nieuw onderzoek naar ‘onopgehelderde’ dood Youri Bicker: ‘Ouders zijn hartstikke blij’

23 november 2016 om 13:26
nl
Het Openbaar Ministerie gaat alsnog 'beperkt onderzoek' doen naar de toedracht rond het overlijden van Youri Bicker uit Breda. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM naar aanleiding van berichten van strafrechtadvocaat Sébas Diekstra.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Diekstra is de advocaat van de ouders van Youri Bicker. Zij eisen al langer een heropening van het onderzoek naar de doodsoorzaak van hun zoon. De familie is 'hartstikke blij' met het nieuws, aldus Diekstra.
Hoe het nieuwe onderzoek eruit komt te zien, kan het Openbaar Ministerie niet zeggen. "We hebben dinsdag samen met de politie uitgebreid gesproken met de ouders. Daaruit is dit naar voren gekomen. De politie zal het beperkte onderzoek gaan uitvoeren", licht een woordvoerder toe.
ZIE OOK: ‘Onze zoon is niet verongelukt, maar vermoord’, ouders van Youri (26) op zoek naar de waarheid
Kopie onderzoeksdossierYouri, destijds 26 jaar oud, werd in december 2011 dood gevonden in rivier de Mark. Het Openbaar Ministerie gaat vooralsnog uit van een noodlottig ongeval, maar ouders Will en André denken dat er sprake is van een misdrijf. Zij hebben dinsdag het onderzoekdossier kunnen inzien.
Een kopie van het dossier krijgen ze echter niet. Het Openbaar Ministerie wil de regie behouden wie het dossier wanneer inziet. “Meegeven kan niet op grond van wettelijke bepalingen. We schenden daarmee de privacyregels”, luidde de toelichting.
ZIE OOK: SP komt op voor nabestaanden Youri Bicker (26) en stelt Kamervragen: ‘Ze moeten antwoorden krijgen’
'Onacceptabel'Volgens Diekstra en de nabestaanden is het weigeren van deze belangrijke gegevens ‘onacceptabel’. “Er zijn heel veel details en signalen die erop wijzen dat het geen ongeluk is geweest, maar een misdrijf”, aldus de ouders.
In een uiterste poging om een kopie van het dossier in handen te krijgen, is de Nationale Ombudsman ingeschakeld. Die laat weten de zaak in behandeling te hebben. Ook heeft Diekstra een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd.
ZIE OOK: 'Wie twijfelt over doodsoorzaak familielid moet toegang tot onderzoeksdossier krijgen'
Hij vindt dat alle nabestaanden die achterblijven met vragen over de toedracht van het overlijden standaard het recht moeten krijgen op een eigen exemplaar van het onderzoeksdossier.[YouTube:https://youtu.be/C2kJ9-zmg9k]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.