Ruim 250 Brabantse bedrijven werken met gevaarlijke stoffen

23 november 2016 om 16:21
nl
Brabant telt ruim 250 ondernemingen die werken met gevaarlijke stoffen. Dat blijkt uit een inventarisatie door de brandweer. Die bedrijven produceren, bewerken, slaan op of vervoeren dat riskante materiaal.
Profielfoto van Inklaar Ineke
Geschreven door
Inklaar Ineke

De brandweer brengt de ondernemingen voor het eerst in kaart, op verzoek van de burgemeesters. Ook gaan brandweerlieden na wat de risico's zijn, bijvoorbeeld voor de omgeving. En ze bekijken of de bedrijven voldoende maatregelen treffen - bijvoorbeeld bouwkundig of technisch - om het risico zo klein mogelijk te maken.
In de veiligheidsregio Zuidoost zijn het 54 bedrijven, in Midden- en West-Brabant 135 en in Noord 64.
Geen zware industrieVoor de goede orde: bij deze risicovolle bedrijven draait het niet om zware chemische industrie. Dat type bedrijven is al in kaart gebracht en wordt streng gecontroleerd. Zij vallen onder het zogeheten Besluit Risico's Zware Ongevallen.
Brandweermensen gaan bij de bedrijven langs en onderzoeken of de medewerkers zich voldoende bewust zijn van de risico's en de maatregelen die nodig zijn om veilig te werken. Een woordvoerder van de veiligheidsrisico Zuidoost: "We willen mensen bewust maken."
Slechts adviesHet gaat daarom ook niet om een inspectie, maar om advies. Mochten de controleurs iets zien wat zij te risicovol vinden, dan ondernemen ze meteen actie.
Midden- en West-Brabant is al klaar met het project; de twee andere veiligheidsregio's willen de resultaten van de rondgang het eerste kwartaal van 2017 aan de burgemeesters presenteren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.