Moordverdachten bloedbad in Hooge Zwaluwe vrezen terugkeer vakantiehuisje: 'Het is de hel op aarde'

24 november 2016 om 00:55
nl
De moordverdachten van het bloedbad in Hooge Zwaluwe vrezen de gedwongen terugkeer naar het vakantiehuisje. Dit weekend vindt, ruim een jaar na de dubbele moord, een zwaarbeveiligde reconstructie plaats. Bang voor wraakacties van No Surrender zijn de Belgen niet. Wel vrezen ze voor trauma’s en psychische klachten zodra ze het huisje binnenstappen, blijkt uit een rondgang langs verschillende advocaten. “Het is er de hel op aarde.”
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Politie en justitie sluiten de mogelijkheid niet uit dat leden of aanhangers van de omstreden motorclub No Surrender langskomen om de Belgen te intimideren. Mede om die reden wordt een groot poldergebied rondom het vakantiehuisje hermetisch afgesloten. In het huisje werden No Surrender-kopstuk Brian Dalfour en een beroepscrimineel na een ripdeal doodgeschoten. Door wie, is nog altijd onduidelijk.
De noodverordening is het hele weekend van kracht. De wijde omgeving rond het pand wordt continu beveiligd en bewaakt. Omwonenden mogen het gebied alleen betreden als ze zich legitimeren en mogen alleen bezoek ontvangen met toestemming van de politie.
ZIE OOK: Dubbele moordzaak in Hooge Zwaluwe: wie is wie?
'Hij is daar bijna doodgegaan'Een groot deel van de verdachten ziet de reconstructie als een kwelling. “Het is een wonder dat mijn cliënt daar levend uit is gekomen”, zegt raadsvrouw Inez Weski over verdachte Mohammed L. “Hij is daar bijna doodgegaan en gaat nu vrijwillig deelnemen aan deze reconstructie, terwijl alle forensische bewijzen erop wijzen dat hij niets met de moorden te maken heeft. Dit is toch allemaal niet nodig.”
Michael H. gaat er ‘met lood in de schoenen’ naartoe, meldt zijn advocaat Guy Weski. “Dat huisje is voor hem de hel op aarde. De noodverordening die nu is afgekondigd, wakkert alleen nog maar meer paniek en onrust aan. Hij zal absoluut aanwijzingen geven en meewerken aan het onderzoek, maar het zal zonder meer een traumatische ervaring voor hem worden. Signalen dat No Surrender hem iets wil aandoen, zijn ons niet bekend.”
ZIE OOK: Galid T. liet broer voor dood achter en vluchtte met een schotwond uit vakantiehuisje Hooge Zwaluwe
'Hij moest bidden voor zijn leven'In een persbericht zet burgemeester Gert de Kok van Drimmelen uiteen waarom de noodverordening van belang is. "Het gaat om personen uit de georganiseerde misdaad die het gebruik van vuurwapens niet schuwen. Ook valt niet uit te sluiten dat andere criminelen geweld zullen gebruiken om wraak te nemen of personen het zwijgen op te leggen."
In dat laatste gelooft strafpleiter Arthur van der Biezen niet zo. “Mijn cliënt gaat de reconstructie vol vertrouwen tegemoet. Hij verwacht geen ongeregeldheden”, meldt Van der Biezen, die woensdag nog met Samir T. sprak. “Hij ziet er wel tegenop om weer in het huisje te zijn. Hij is daar beschoten en moest bidden voor zijn leven. Dat doet wat met je.” Justitie vermoedt dat zijn cliënt Samir T., een beruchte drugsdealer uit Antwerpen, de schutter is.
ZIE OOK: ‘Ik was niet in dat huisje’, Youssef C. vandaag al naar huis 'wegens gebrek bewijs' in zaak-Dalfour
'Zware herbelevingDe broer van Samir T. moet ook verplicht meewerken aan de reconstructie. “Voor hem wordt het net zo goed een zware herbeleving”, weet advocaat Peter Plasman. “Hij zit er psychisch helemaal doorheen, wordt nog iedere dag badend in het zweet wakker. Aan de andere kant vindt hij het ook belangrijk om bij te dragen aan de waarheidsvinding, dus hij zal volledig meewerken. Wat hem binnen te wachten staat, beangstigt hem wel.”
De advocaten van Michael H. en Mohammed L. hebben woensdag een boze brief gestuurd naar de officier van justitie. Zij zijn verontwaardigd dat zij niet op tijd zijn ingelicht over de noodverordening en ‘de dreiging die kennelijk nu om deze zaak hangt’.[YouTube:https://youtu.be/1giYdkhsXeg]
Op vrije voetenVier van de zes verdachten van de dubbele moord komen na de reconstructie onder voorwaarden vrij. Twee anderen worden naar België gestuurd om daar een eerdere opgelegde straf uit te zitten. Volgens de rechtbank hebben de verdachten, die allen een strafblad hebben, lang genoeg in voorarrest gezeten.
Alles over de dubbele moord in Hooge Zwaluwe lees je op onze speciale themapagina: omroepbrabant.nl/moordhoogezwaluwe

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.