"Laat 'm niet koud worden!" Een kopje thee in het oude mortuarium op Orthen

23 november 2016 om 19:54
nl
Een kopje thee op de begraafplaats. Halverwege december moet het kunnen op begraafplaats Orthen in Den Bosch. Een klein gebouwtje daar wordt door een stel vrijwilligers ingericht als theehuis. Kunstenares Hanneke Gommers is bijna klaar met een grote en bloemrijke muurschildering. Wordt het toch nog gezellig in wat ooit een mortuarium was.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Het plan voor het theehuis is al oud. In 2014 won het idee al een Bossche vrijwilligersprijs. Maar soms hebben dingen gewoon hun tijd nodig. De initiatiefnemers moesten op zoek naar vrijwilligers én naar sponsors. En het oude lijkenhuisje op de begraafplaats bleek ook niet meer in topvorm. De gemeente knapte de buitenkant op maar de vrijwilligers moesten binnen aan de slag.
Proef draaien Inmiddels staat de officiële opening gepland voor eind januari. Maar de vrijwilligers willen in december al proef gaan draaien. De bedoeling is dat het theehuis vijf dagen per week open is, van woensdag tot en met zondag.
[youtube:body:https://www.youtube.com/watch?v=F-2y0ggryuo]
Orthen is een grote begraafplaats (12 hectare) die al ruim anderhalve eeuw in gebruik is. Het is er parkachtig met veel bomen en struiken. Volgens de bedenkers van het theehuis komen er elke week zo'n zeshonderd mensen. Zij die graven van familieleden bezoeken of bijhouden maar ook mensen die een wandelingetje komen maken.
Zij kunnen straks allemaal terecht in het theehuis. Of zoals Lia van Grinsven het zegt: "Iedereen die met z'n ziel onder z'n arm over de begraafplaats loopt."
Bloemen en takkenKunstenaar Hanneke Gommers legt in het oude mortuarium de laatste hand aan een muurschildering. Het zijn bloemen en takken die een beetje oosters aandoen. Volgens Hanneke zijn het de bloemen van de ouderwetse porseleinen kopjes waar 'tantes' hun thee in serveerden. Haar plan was om de ruimte, niet veel groter dan een huiskamer, 'troostrijk' te maken.
Hanneke heeft er weinig last van dat ze aan het werk is in een oud mortuarium. "Ik vind het hier zo ontzettend mooi. Dat wist ik niet. Een mooi park met mooie bomen én een mooi gebouwtje. Van de nabijheid van de dood heb ik geen last. Die hoort er gewoon bij."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.