Nieuwe uitvinding uit Breda moet klapbanden voorkomen

24 november 2016 om 19:48
nl
Het moet de situatie op de weg drastisch veiliger maken: de klapbandsensor. Veel incidenten op de weg worden namelijk veroorzaakt door vrachtwagens. En vaak ligt het probleem aan de banden. Daar ontwikkelde een bedrijf uit Breda een detectiesysteem voor.
Profielfoto van Bell Stephen
Geschreven door
Bell Stephen

Het is het eerste systeem dat alle banden van een vrachtwagen, voor en achter, kan controleren op de temperatuur én druk. Route42 uit Breda brengt in samenwerking met verzekeraar TVM de nieuwe sensor begin 2017 officiëel op de markt. Het systeem wordt al op kleine schaal gebruikt, zo ook door bedrijven in Brabant.
"Ik ben er trots op dat we een verschil kunnen maken op de weg. Door de weg een stukje veiliger te maken." aldus Max den Dopper van Route42. "Elke klapband leidt gemiddeld tot tien duizend euro schade, met uitschieters naar een ton."
Mensenlevens Het systeem moet niet alleen euro's besparen, maar ook mensenlevens. Cijfers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) laten zien dat er elk jaar zo'n duizend vrachtwagenongelukken gebeuren. Hierbij vallen er zo'n 25 doden en 110 gewonden.
RallytestVoor het systeem de markt op gaat, moet het grondig getest worden. Dat deden ze onder de meest extreme omstandigheden, namelijk tijdens het Dakar Rally. Coureur Gerard de Rooy uit Eindhoven was zeer te spreken over zijn nieuwe snufje: "Het werkt perfect. Als je ziet dat de temperatuur oploopt, kun je op tijd ingrijpen." De Rooy heeft zelf een transportbedrijf in Son met 450 trucks. Ook hij testte het systeem op een paar trucks uit. "Als een van je wagens stilstaat, kost dat veel geld. Dus het zal veel schelen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.