Clemens zit in door bosbranden geteisterd Haifa, Israël: 'Net een rampenfilm'

24 november 2016 om 19:43 • Aangepast 21 november 2020 om 05:46
nl
De in Waalwijk geboren Clemens Lambermont vertrok een maand geleden naar het Israëlische Haifa. Hij studeert er Peace en Conflict Management aan de universiteit. Het Noorden van Israël wordt al dagen geteisterd door bosbranden, maar nu is ook Haifa aan de beurt. "Downtown is het echt heel erg heftig. Het is zoals je altijd ziet in rampenfilms, maar dan in het echt," vertelt Clemens.
Profielfoto van Verhoeven Birgit
Geschreven door
Verhoeven Birgit

Inmiddels zijn er 60.000 mensen geëvacueerd. Ook de Universiteitscampus waar Clemens tijdelijk woont is ontruimd. Hij logeert nu bij zijn oom die ook in Haifa woont. "Wij zijn voorlopig veilig omdat we wat hoger op de berg zitten, maar down town staan er al een hoop gebouwen in brand" zegt Clemens. "Het is bizar, ik ken gewoon medestudenten die daar wonen."
[tweet:https://twitter.com/ARnews1936/status/801802234828886017]
'Het kan zo anders zijn'De brand woedt al dagen, en door de droogte en de harde wind lijkt er nog geen eind aan te komen. "Als de wind draait kan het zomaar zijn dat wij ook moeten vluchten. De situatie kan over twee uur heel anders zijn", zegt Clemens.
'Dit verwacht je niet'De geruchten gaan dat de brand aangestoken is, al kan de brandweer dat nog niet bevestigen. "Mijn Israëlische huisgenoten zijn cynisch en denken ook dat het opzet is", zegt Clemens. "Het is natuurlijk een conflictgebied. Tijdens een eerdere reis naar Israël heb ik al heel wat meegemaakt. Maar dit verwacht je niet."  
Ondanks zijn penibele situatie blijft Clemens rustig. "Mijn oom heeft dit 6 jaar geleden ook al eens meegemaakt. Hij weet precies wat hij moet pakken en hoe hij weg moet komen, dus wij zijn zo gevlucht", zegt hij.
[tweet:https://twitter.com/Ostrov_A/status/801742890955403264]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.