Video

Warandeloop in Tilburg: 'De crème de la crème van Europa is aanwezig'

25 november 2016 om 19:00 • Aangepast 21 november 2020 om 05:45
nl
Zondag staat de Warandeloop in Tilburg op het programma. De internationale cross - voor veel landen het selectiemoment voor het EK cross - kent een sterk deelnemersveld.
Profielfoto van Eijkhout Fabian
Geschreven door
Eijkhout Fabian

Zo'n honderdvijftig mannen staan zondagmiddag rond één uur aan de start van het Crossgala, drie kwartier later is het de beurt aan honderd vrouwen. De organisatie is erg te spreken over het deelnemersveld, geeft Rob Weerts aan. "Ja, zeker. Het is echt de crème de la crème van Europa die aan de start staat."
"Heel veel Rio-gangers zijn aanwezig. En dan gaat het niet over lopers die voor spek en bonen hebben meegedaan aan de Olympische Spelen", vervolgt Weerts zijn verhaal. "En er zijn ook deelnemers die bij het EK in Amsterdam medailles hebben gewonnen, met daarnaast veel lopers die top vijf hebben gelopen. Wat dat betreft is het deelnemersveld goed."
'Hopen op spannende race'Bij de mannen probeert de Duitser Richard Ringer zijn titel te prolongeren. Met de Nederlanders Khalid Choukoud en Michel Butter en de Belg Dame Tasame staan er nog drie oud-winnaars aan de start. Sifan Hassan won de afgelopen drie edities van de Warandeloop bij de vrouwen, ze is niet in Tilburg om haar titel te verlengen. Voorkeur voor een winnaar heeft de organisatie niet. "We hopen vooral op een spannende race."
Meetmoment voor EK CrossAndrea Deelstra, Elizeba Cherono en Ruth van der Meijden hopen zondag in de top tien te lopen. Op die manier vergroot het trio de kans op deelname aan de Europese kampioenschappen in het Italiaanse Chia. "Dat zou mooi zijn. Maar vorig jaar wilden ze dat ook en toen is het niet gelukt, dat zegt ook iets over de Warandeloop en het deelnemersveld. Want het is de absolute top van Nederland."
Warande by NightDe twee hoofdnummers zijn onderdeel van een driedaags loopfeest in Tilburg, waar de Warandeloop haar zestigste verjaardag viert. Vrijdagavond om liepen bijna duizend mensen de Warande by Night.

Wachten op privacy instellingen...

De Nederlandse selectie wordt kort na het weekend bekendgemaakt. "Maar zo zijn er meer landen. Duitsland, Tsjechië en verschillende Scandinavische landen kiezen de Warandeloop als selectiemoment. Ze weten dat er een sterk deelnemersveld is, dat de top aanwezig is. Dat blijkt ieder jaar. Na de Warandeloop maken die landen hun selectie bekend."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!