Nieuwe Moerdijkers redden het dorp van de ondergang

27 november 2016 om 15:00
nl
Het dorp Moerdijk leek in 2013 nog ten dode opgeschreven. Door het oprukken van de industrie zou het verdwijnen of leeglopen, was het doemscenario. De leefbaarheid zou sterk achteruitgaan en het dorp zou mogelijk eindigen als het Belgische Doel, onder de rook van Antwerpen: vervallen, verlaten, van de kaart geveegd. Maar het tij lijkt gekeerd.
Profielfoto van Heijster1 Saskia van
Geschreven door
Heijster1 Saskia van

Moerdijk zette vol in op het verbeteren van de leefbaarheid, investeerde fors in het dorp en de gemeente begon in 2015 met de Moerdijkregeling. Omdat negentig procent van de inwoners wél in het dorp wilde blijven, garandeerde de gemeente de huizenbezitters de zekerheid dat ze op élk gewenst moment hun huis aan de gemeente konden verkopen tegen 95 procent van de taxatiewaarde.
Nieuwe MoerdijkersTwee jaar achter elkaar zat de regeling vol, de gemeente kocht bijna zestig huizen. Voor 2017 hebben slechts negen huizenbezitters zich gemeld. En in steeds meer van die opgekochte huizen komen nieuwe Moerdijkers. Daaruit leidt de gemeente af dat de rust terugkeert in het dorp.
De regeling was altijd al bedoeld als ‘blijfregeling’, een verzekering voor de bewoners. Nu merkt de gemeente ook dat het zorgt voor een ‘sociale impuls’. Er zijn relatief veel gezinnen met jonge kinderen die in het dorp zijn komen wonen.  
“Het positieve van die 'wisseling van de wacht' is wel dat er jonge mensen komen met kinderen", meent burgemeester Jac Klijs. "En dat betekent nieuwe aanwas voor het schooltje in Moerdijk."
Langzaam leefbaarder Daarnaast is er van alles gaande in het dorp. Er is een nieuw dorpshuis, de verkeersproblematiek is aangepakt, er ligt een plan voor een centraal dorpshart en er is een wandelpad aangelegd. Veel mensen in Moerdijk merken dat het langzaam leefbaarder wordt.
Toch zijn er ook kritische noten te horen. Corné Stoop is hovenier en Moerdijker in hart en nieren. Toch verliet hij het dorp een paar jaar geleden. "Ik merkte dat er geen toekomst was voor mijn bedrijf hier." Hij komt nog regelmatig in zijn geboortedorp. En hij vindt niet dat het dorp er op vooruit is gegaan. "Het is rustiger, stiller. En het is een beetje aan het verpauperen, vind ik."
LeefbaarheidEen commissie onder leiding van oud-minister en oud-burgemeester van Breda Ed Nijpels concludeerde in 2013 dat er grote stappen ondernomen moesten worden om de leefbaarheid op peil te houden. Nijpels stelde dat de gemeente inwoners die weg wilden de mogelijkheid daartoe moest bieden.
De commissie was onder de indruk van de economische ambities die er waren omtrent het Moerdijkse haventerrein, maar waarschuwde dat het zeer grote effecten zou hebben op het dorp.
Open armenRia en Hans Ermstrang zijn nieuwe Moerdijkers. Zij wonen er ruim twee maanden, maar zien eigenlijk alleen nog maar de voordelen. "Het is echt een warm bad waar we in zijn gestapt", zegt Ria. "Heerlijk", meent ook haar man Hans. "Iedereen praat tegen je. Je bent welkom. We zijn met open armen ontvangen."
Directeur Jack Boomaars van basisschool de Klaverhoek zag in 2015 negen leerlingen vertrekken als gevolg van de Moerdijkregeling. Da’s veel, op een dorpsschool. Maar ook hij ziet dat de rust is teruggekeerd in het dorp. Jonge kinderen uit het dorp zijn naar school gegaan, waardoor het aantal leerlingen nu weer gestabiliseerd is.
'Nieuw elan'“We zien nu dat de gevolgen van de Moerdijkregeling niet zo heftig zijn als eerder verwacht werd. Er zijn ook veel nieuwe initiatieven, die door het dorp enthousiast worden gedragen. Het dorp heeft een nieuw elan gekregen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.