Braboneger: 'Pijnlijk als ze me Zwarte Piet noemen, maar ga in gesprek niet in gevecht'

27 november 2016 om 15:46
nl
De Tilburgse cabaretier Steven Brunswijk alias Braboneger geeft een tip aan Sylvana Simons. "Kijk naar de positieve zaken, maak grapjes, dan bereik je meer." Hij deed dat zondagmiddag in de Omroep Brabant talkshow KRAAK. Daarin benadrukt Brunswijk dat er zoveel positieve voorbeelden zijn, zoals presentator Humerto Tan, atleet Churrandy Martina en hijzelf.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

Door de goede dingen te benoemen, bereik je volgens de Tilburger veel meer dan rollebollend over straat te gaan. Maar hoe er tegenwoordig omgegaan wordt met Sylvana Simons gaat ook volgens Braboneger wel erg ver.
Niet persoonlijk opnemenDiscriminatie is Stevens Brunswijk zelf toch ook niet vreemd. Hij is vaak genoeg uitgescholden en ook zijn vader heeft last gehad van discriminatie. "Het blijft pijnlijk als ze Zwarte Piet tegen me zeggen, want dat ben ik niet. Ik ben een donkere meneer. Maar ik heb geleerd van mijn vader om het niet persoonlijk op te nemen en niet iedereen over één kam te scheren."
"Als ik uitgescholden wordt door een blanke en even daarna loopt er ook een blanke achter mijn auto terwijl ik achteruit rij, dan zeg ik niet dat al die kutblanken hetzelfde zijn. Ik zie de mensen als individuen", aldus een erg genuanceerde Steven Brunswijk.
VerkaastElke maandag op NPO3 heeft Brunswijk sinds kort het programma Braboneger Verkaast, waarin hij met twee vrienden allemaal dingen doet die de blanke Hollander ook doet. Hij gaat met de tent naar Zuid-Frankrijk, plukt druiven, gaat skieën en gaat naar een Piratenfestival.
ZIEK OOK: Kritiek op nieuw programma van Braboneger: 'Draagt bij aan racisme'
Voor dat programma is een klacht ingediend bij het College van de rechten voor de mens, omdat hij het woord neger gebruikt. Steven is er wel trots op dat het programma nu ook een officiële klacht heeft opgebracht. Hijzelf zit totaal niet met het gebruik van het woord neger. "Het beestje moet een naam hebben", aldus een immer positieve Brunswijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.