Jumbo en Coop nemen Emté over voor 410 miljoen euro: 'Dit is een geweldige slag'

VEGHEL - Supermarktketen Emté komt in handen van zijn branchegenoten Jumbo en Coop. De twee partijen betalen daarvoor in totaal 410 miljoen euro aan de huidige eigenaar, groothandelsbedrijf Sligro.

De verkoop betreft 130 supermarkten, de distributiecentra van Emté in Kapelle en Putten, een vleesverwerkingsfabriek in Enschede en het hoofdkantoor in Veghel. Emté was vorig jaar goed voor een omzet van 828 miljoen euro.

Video: Directeur Frits van Eerd van Jumbo Supermarkten is blij met de overname van de Emté-winkels.

Voltijdsbanen
Bij de overname zijn circa 6200 medewerkers betrokken, die samen goed zijn voor 2700 voltijdsbanen. Zij gaan allemaal mee naar de nieuwe eigenaar. De partijen verwachten de deal in de loop van dit jaar af te ronden.

Sligro zocht al langer naar alternatieven voor zijn kwakkelende supermarktbedrijf, dat de afgelopen jaren bij gebrek aan schaalgrootte gestaag marktaandeel verloor. Jumbo en Coop werden steeds genoemd als de voornaamste gegadigden. Vorig jaar wees het bedrijf een bod op Emté evenwel nog van de hand.

Video: Volgens Sligro-directeur Koen Slippens hoeven de Emté-medewerkers zich geen zorgen te maken.

Toeleverancier
Het groothandelsbedrijf houdt aan de deal daarnaast een meerjarig contract over, waardoor het de belangrijkste toeleverancier wordt van Jumbo's restaurantdochter La Place. Daarmee verstevigt Sligro volgens topman Koen Slippens zijn positie als toeleverancier van de horeca in Nederland. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Ombouw winkels
Twee derde van alle Emté-winkels wordt een Jumbo-filiaal, de rest gaat verder als Coop. De winkels zullen snel omgebouwd worden. 'Dit is een geweldige slag' aldus Jumbo-directeur Frits van Eerd.

Deel dit artikel: