'Veel kankerverwekkende stoffen in kunstgraskorrels' - Omroep Brabant

'Veel kankerverwekkende stoffen in kunstgraskorrels'

27 november 2016 om 19:47
nl
58 van de 60 onderzochte kunstgrasvelden met rubberen korrels bevatten kankerverwekkende stoffen. Dat meldt de NOS zondag. Bandenbranchevereniging VACO onderzocht de afgelopen tijd honderden velden. De NOS heeft vijftig van die onderzoeken vergeleken met tien andere onderzoeken van voetbalvelden in de omgeving Oss en Valkenswaard.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

Het rubbergranulaat op kunstgrasvelden werd in september een punt van discussie na een uitzending van Zembla, waarin werd gesteld dat korrels van vermalen autobanden stoffen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid.
LEES OOK: Trainingen van rugbyclub The Dukes afgelast na eigen onderzoek ouders naar kunstgraskorrels
Volgens de NOS gaat het bij de onderzochte velden om hogere concentraties dan is toegestaan in consumentenproducten. Er bestaat momenteel geen gezondheidsnorm gericht op velden waar de korrels worden gebruikt. Alle locaties zijn onderzocht op acht kankerverwekkende stoffen. Vier van die stoffen komen op veel velden voor.
Het is nog niet bekend hoe hoog de concentratie kankverwekkende stoffen in de korrels is. Dat wordt later vastgesteld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
LEES OOK: Kankerverwekkende stoffen op sportvelden in Eindhoven en Oss

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.