Dit stadsgezicht van Van Gogh is te koop voor 1,4 miljoen

5 maart 2018 om 10:13
nl
Het was 114 jaar privé-bezit, maar vanaf zaterdag is een vroeg werk van Van Gogh te koop op de internationale kunstbeurs TEFAF 2018 in Maastricht. Het schilderij stelt een stadsgezicht met ophaalbrug voor, maar niemand weet wáár Vincent dit aangezicht heeft geschilderd. "In de boeken staat overal dat het in Nuenen was, maar zeker weten we dat niet", zegt Ivo Bouwman, de handelaar die het werk verkoopt.
Profielfoto van Gabriëlle van Vlodrop
Geschreven door
Gabriëlle van Vlodrop

Het schilderij is dus 114 jaar in het bezit geweest van één familie. Om welke familie het gaat, wordt niet bekend gemaakt. Nu kan het werk dus van eigenaar wisselen, maar die eigenaar moet wel met een flinke portemonnee komen. Het stadsgezicht gaat namelijk in de verkoop voor maar liefst 1,4 miljoen euro. 

Locatie onbekend 

Het gaat om één van de werken die Van Gogh bij zijn moeder in Nuenen achter heeft gelaten, voordat hij in 1885 via Antwerpen naar Parijs vertrok. "Hij liet al zijn werken in grote kisten achter. Dit schilderij zat dus waarschijnlijk tussen alle grote kunstwerken zoals de Aardappeleters en alle stadse aangezichten van Nuenen en Zundert", vertelt Bouwman. 

Wat zeker is, is dat het een echte Van Gogh is. Dat heeft het Van Goghmuseum na uitgebreid onderzoek bevestigd. Wat alleen niet zeker is, is de exacte locatie van het stadsgezicht. "In de boeken staat overal dat het Nuenen is, maar niemand heeft ooit ontdekt waar in Nuenen dat dan zou zijn. Sommige kenners geloven dat het schilderij uit Van Gogh's Haagse periode stamt." 

Pas 3 keer eerder te zien 
Wat deze expositie bijzonder maakt, is dat het doek pas drie keer eerder publiekelijk tentoon is gesteld. De eerste keer was in 1904 in Rotterdam, waar de grootmoeder van de huidige eigenaar het doek kocht. In 1956 werd het werk een tweede keer tentoongesteld in München. De derde keer was vier jaar later in Parijs. "De eigenaren waren wat terughoudend met tentoonstellen, want dan ben je zo'n werk ook maanden kwijt aan een expositie."

Voor wie zijn kans wil grijpen: de kunstbeurs in Maastricht begint vrijdag 9 maart en loopt tot zondag 18 maart.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.