Video

Bureau Jeugdzorg behandelde seksueel misbruikte jongen als dader: 'Zijn leven is kapot gemaakt'

28 november 2016 om 16:15
nl
Hij werd op zijn veertiende misbruikt door zijn Brabantse pleegvader. In plaats van hulp te krijgen, werd Mustafa* aangezien voor dader en weggestopt in een instelling tussen jeugd-TBS'ers. 'Onvergeeflijk', vindt zijn advocaat Bert Oude Middendorp.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Van die pleegvader en van Jeugdzorg wil hij nu een schadevergoeding. "Jeugdzorg kan een enorme schadeclaim tegemoet zien. Het leven van deze jongen is door fouten van Jeugdzorg kapot gemaakt", zo zei de advocaat van Mustafa, Bert Oude Middendorp, tegen Omroep Gelderland.
ExcusesJeugdzorg in Gelderland en de pleegzorginstelling Oosterpoort in Oss, die die destijds betrokken waren, hebben inmiddels excuses gemaakt. De pleegvader uit de toenmalige gemeente Maasdonk is door de rechter veroordeeld.
De jongen in kwestie, inmiddels 30 jaar, probeert zijn leven op de rit te krijgen, maar dat valt niet mee. Door psychische problemen is het maar de vraag of hij ooit in een 'normale' baan kan functioneren. Daarvoor wil hij nu compensatie.
Meerdere keren misbruiktWat is er gebeurd? Mustafa, een jongen met Marokkaanse roots, groeit op in een complex gezin in het Land van Cuijk. Er is intensieve begeleiding van Jeugdzorg. Op zijn veertiende is de situatie onhoudbaar en wordt hij uit huis geplaatst. Mustafa komt terechtbij een alleenstaande pleegvader die hem meerdere keren seksueel misbruikt.
De pleegvader meldt zelf dat er 'iets' is voorgevallen tussen hem en Mustafa. In het Jeugdzorgdossier staat: "De gezinsvoogd krijgt te horen dat de pleegvader had gebeld met de mededeling dat Mustafa hem had geïntimideerd en hem had verleid tot een eenmalige seksuele handeling. Pleegvader erkent dat zijn deel grensoverschrijdend is."
Mustafa krijgt de schuld.In plaats van dat Mustafa direct wordt weggehaald bij de pleegvader moet hij er nog twee maanden blijven. Advocaat Oude Middendorp: "Er zit een kind in een brandend huis en in plaats van dat je hem er uit haalt, laat je hem zitten. Onvergeeflijk."
Mustafa wordtgezien als aanstichter van het misbruik. De pleegvader wordt in bescherming genomen en mag zelfs verder gaan met de opvang van kinderen bij hem thuis.
Tussen TBS-ersMustafa komt terecht in Groot Emaus in Ermelo tussen jeugd-TBS'ers en later in een instelling in het Gelderse Voorst. Hij krijgt geen traumabehandeling. "Ik ben daar heel agressief benaderd. Ik heb nekklemmen gehad, werd naakt in de isoleercel gegooid. Ik zat daar tussen criminelen, mensen die anderen hadden neergestoken. Het was een verschrikkelijke tijd."
Al met al duurt het hulpverleningstraject 14 jaar. En 14 jaar wordt hij aangezien als dader. Uiteindelijk lukt het Mustafa om zijn MBO-diploma te halen. Hij krijgt een contract bij Defensie, maar loopt vast in zijn werk door psychische problemen.
Pleegvader uiteindelijk veroordeeldAangemoedigd door vrienden en 'goede' hulpverleners gaat Mustafa de strijd aan. Het komt tot een vervolging van de pleegvader. Hij krijgt in 2014 180 uur werkstraf voor ontucht met een minderjarige.
Mustafa krijgt excuses van Oosterpoort, de voorziening Pleegzorg Noordoost Brabant: "Uw ervaringen voorafgaand en sedertdien bij andere zorginstanties en -organisaties zijn ingrijpend, schokkend en zorgwekkend. Het feit dat deze pleegvader is vervolgd en veroordeeld voor het seksueel misbruik waar u slachtoffer van bent geworden, toont onomstotelijk aan dat deze pleegvader nooit had mogen worden geaccepteerd en worden ingezet als uw pleegouder."
Nieuwe rechtszaakOok Bureau Jeugdzorg in Gelderland geeft fouten toe. En het Verdihuis in Oss dat ook zaken deed met dezelfde pleegouder, maar niet verantwoordelijk was voor het plaatsen van Mustafa, heeft een brief aan hem geschreven.
Zowel Jeugdzorg als de pleegvader zijn nog niet van Mustafa af. Advocaat Bert Oude Middendorp probeert van de dader, de pleegvader, een financiële compensatie te krijgen voor zijn cliënt. "We proberen het eerst onderling op te lossen, maar als we er niet uitkomen, sluit ik een nieuwe rechtszaak tegen de pleegvader niet uit."
Bij Oosterpoort was degene die over het dossier gaat niet bereikbaar voor commentaar.
*De naam Mustafa is een gefingeerde naam. Zijn echte naam is bekend bij de redactie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.