'Moordvakantiehuisje Hooge Zwaluwe claustrofobisch en ongekend chaotisch'

28 november 2016 om 15:11
nl
De advocaten van de verdachten van de dubbele moord, vorig jaar oktober in Hooge Zwaluwe, kijken met gemengde gevoelens terug op de reconstructie van dit bloedbad. Rechters én verdachten bezochten hiervoor afgelopen weekend het vakantiehuisje waar Brian Dalfour, een kopstuk van motorclub No Surrender, en beroepscrimineel Muljaim Nadzak werden doodgeschoten.
Geschreven door

Volgens één van de advocaten moet de reconstructie de rechters een zeer verhelderend beeld hebben gegeven, maar was het, zoals gevreesd, ook een zware gang voor de zes verdachten.
ZIE OOK: Dubbele moordzaak in Hooge Zwaluwe: wie is wie?
'Minuscule omvang'Advocaat Inez Weski vindt het onvoorstelbaar wat er op de bewuste locatie moet zijn gebeurd. “Dat huisje is van zo’n minuscule omvang en de chaos die zich daar zou hebben afgespeeld, moet ongekend zijn geweest.
"Anderzijds had het ook voor mijn cliënt een diepe impact. Hij en de man die door mijn zoon wordt verdedigd, zijn als verdachten aangehouden, maar ze voelen zich vooral slachtoffer. Hoe ze daar op de grond of aan een tafel of stoel vastgebonden hebben gelegen of gezeten en hebben moeten toekijken: dat moet de rechters ook duidelijk zijn geworden.”
'Zelf kunnen zien is erg belangrijk'Arthur van der Biezen is advocaat van Samir T. Justitie vermoedt dat deze beruchte drugsdealer uit Antwerpen de schutter is. Van der Biezen komt met een reactie, die te vergelijken is met die van Weski. “Iets proberen in te schatten vanaf papier is erg lastig. Het zelf kunnen zien is dan erg belangrijk”, vertelt de raadsman uit Den Bosch.
ZIE OOK: Galid T. liet broer voor dood achter en vluchtte met een schotwond uit vakantiehuisje Hooge Zwaluwe
Hij heeft na dit weekend een beter beeld gekregen van het dossier en van wat er mogelijk is gebeurd. “Als ik het zo zag, dan was het daar een complete chaos in een bijna claustrofobische ruimte.” Die kleine ruimte is volgens Peter Plasman, advocaat van Galid T., een bepalende factor. "Heel veel zie je niet als je zo dicht op elkaar zit en tegen elkaar aanstaat."
'Een hel'Voor Samir T., de cliënt van Van der Biezen, was de reconstructie zwaar: “Het is daar voor hem een hel geweest, dus tijdens de reconstructie viel hij ook regelmatig stil”, zegt de strafpleiter. Ook zijn broer Galid zag er van te voren erg tegenop: "Hij vroeg zich af hoe het zou zijn qua herbeleving. Hij vond het zwaar, maar het is goed gegaan", aldus advocaat Plasman.
Vanwege de reconstructie gold voor een gebied rondom het vakantiehuisje een noodverordening. Burgemeester Gert de Kok van de gemeente Drimmelen, waar Hooge Zwaluwe onder valt, hield ernstig rekening met wraakacties van leden en aanhangers van motorclub No Surrender. Het kwam echter niet tot problemen van welke aard dan ook.
Uit de hand gelopenDat was vorig jaar oktober wel anders: Dalfour en Nadzak kwamen om het leven bij een uit de hand gelopen ripdeal. De reconstructie was onder meer nodig om er achter te komen wie de dodelijke schoten heeft gelost. Voor de moordpartij zijn zes mannen aangehouden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.