NAC-fans willen politieagenten knuffelen bij demonstratie in Eindhoven

28 november 2016 om 15:40
nl
Supporters van voetbalclub NAC willen op 9 december gaan demonstreren in Eindhoven. De Bredase aanhang mag die dag alleen verplicht met de bus naar de uitwedstrijd tegen FC Eindhoven, maar wil op vrij vervoer. Om dit te bereiken, heeft Fanzine De Rat namens de fans een verzoek ingediend voor een demonstratie. Op ludieke wijze, door het knuffelen van agenten, willen zij laten zien dat ze alleen maar goede intenties te hebben.
Profielfoto van Strater Ronald
Geschreven door
Strater Ronald

De NAC-supporters zijn het zat. Te pas en te onpas, zo vinden zij, worden ze zonder objectieve argumentatie en zonder goede risico-afweging verplicht om collectief met de bus uitwedstrijden te bezoeken.
Normalisatie in het voetbalOok op 9 december, als hun club tegen FC Eindhoven speelt, mogen de NAC-fans niet op eigen vervoer naar de wedstrijd. Dat is zo, zonder het gebruikelijke vooroverleg, door de Eindhovense politie besloten. Dat pikken de NAC'ers niet. Volgens de supporters zijn zij goedwillend en zorgen zij niet voor problemen.
Middels de demonstratie willen zij aandacht voor hun zaak, normalisatie in het voetbal, en het liefst natuurlijk ook de verplichte vervoersregeling omzeilen.  [youtube:https://youtu.be/FmlFnmrWtlU]'Een brave vent, knuffelt een agent'De Bredase supporters willen de betoging ludiek aanpakken. "We maken er een 'Cophugday' van", zo laat een woordvoerder weten. "Wij gaan laten zien dat we braaf zijn. We gaan agenten knuffelen onder het motto: ‘een brave vent knuffelt een agent’."
"Hiermee laten we duidelijk zien met goede bedoelingen naar Eindhoven te komen en proberen we de politie ervan te overtuigen om op basis van objectieve risico-afwegingen tot een gedegen besluit te komen.Wij willen geen onderdeel meer zijn van het toneelstuk dat pilotgemeente Eindhoven opvoert. Normalisatie prediken voor de bühne, maar ondertussen uit het niets met steeds strengere maatregelen komen."
Braaf gedragenSlim als ze zijn, kiezen de NAC-fans het Ton Smitspark in Eindhoven als locatie. Dat gebied valt buiten Algemene Plaatselijke Verordening, zoals die op 9 december geldt in verband met de voetbalwedstrijd. De demonstratie staat gepland van 17.30 uur tot 19.00 uur, FC Eindhoven-NAC begint om 20.00 uur. De samenstelling van de groep staat als volgt omschreven in het verzoek voor de manifestatie:
Het betreft goedwillende personen die zich niet door kleding, uitrusting of gedragingen manifesteren als voetbalsupporter en tevens niet als zodanig in de politieregisters zijn geregistreerd. Deze groep valt buiten de reikwijdte van artikel 2:26a APV Eindhoven. De deelnemers worden vooraf geïnstrueerd, waarbij eenieder de gelofte aflegt zich braaf te gedragen. Wij geloven namelijk wel in goede afspraken.
Geen problemenDe NAC-fans wijzen in hun verzoek Eindhoven er op dat er de laatste jaren geen problemen zijn geweest rondom uitwedstrijden van NAC. Zij willen dan ook dat de fans met een ongeschonden blazoen op een fatsoenlijke, vrije wijze de wedstrijd tegen FC Eindhoven kunnen bezoeken. Zo valt te lezen:
De groep betogers heeft zich de afgelopen tien jaar bewezen. Het zijn supporters die al jaren heel Nederland doorreizen, zonder wanklank. Toch wordt deze groep over één kam geschoren met risico-supporters die heel misschien af zouden kunnen reizen. De verplichte vervoersregeling is een generieke maatregel die echter uitsluitend de groep goedwillenden en goedgedragenden treft, terwijl de zogenaamde doelgroep buiten schot blijft.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.