Moet Willy Selten al zijn winst afstaan door de paardenvleesfraude?

28 november 2016 om 16:27
nl
Justitie wil ruim 1,2 miljoen euro hebben van de failliete vleesgroothandelaar Willy Selten uit Oss. Hij moet als het aan het openbaar ministerie ligt alle winst die hij maakte in 2011 en een deel van 2012 afstaan. Zijn advocaat noemt dit 'absurd'.
Profielfoto van Verkuijlen Jos
Geschreven door
Verkuijlen Jos

Dit werd maandag duidelijk tijdens een rechtszitting waar gesproken werd over het afpakken van de winst van Selten. In 2014 werd Selten veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel voor grootschalige fraude met vlees.
'Grote onzin'"Het is grote onzin dat Selten 1,2 miljoen euro heeft verdiend met fraude met paardenvlees", betoogt advocaat Frank van Gaal. Volgens de advocaat heeft Selten in die periode ruim 336.000 kilo paardenvlees in zijn bedrijf gehad. Daarnaast was er in totaal ruim 50 miljoen kilo ander vlees.
"Het deel paardenvlees was dus nog geen 1 procent van het hele bedrijf. Hoe kan je dan alle winst afpakken?", vraagt de advocaat zich af. Justitie denkt daar compleet anders over. "Er is fout gehandeld in het bedrijf en dus is het hele bedrijf fout."
In 2013 al merkte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de vleesvoorraad van het bedrijf aan als 'potentieel gevaarlijk voor de volksgezondheid'. Het bedrijf werd stilgelegd en korte tijd later was het faillissement van de vleeshandelaar een feit.
Pas na hoger beroep kaalplukkenOf nu wel of niet alle winst van Selten mag worden afgepakt, wordt voorlopig niet besloten. De rechtbank besliste maandag om eerst het hoger beroep tegen de gevangenisstraf van de vleeshandelaar af te wachten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.