Dierenbescherming wil strengere regels tegen foute puppyhandel

28 november 2016 om 18:05
nl
Nederland moet de regels aanscherpen om de malafide handel in puppys aan te pakken. De Dierenbescherming vindt dat puppyhandelaren een registratienummer moeten krijgen dat in elke advertentie waarin pups worden aangeboden moet komen te staan. De puppyverkoper is daardoor op te sporen.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

Ook zou er een zogeheten witte lijst moeten komen van hondenfokkers die hun zaakjes op orde hebben en het goed doen. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken liet eerder doorschemeren achter het idee van een witte lijst te staan. Dat is echter op korte termijn nog niet mogelijk omdat eerst data moet worden verzameld.
ActieDe Dierenbescherming trapte maandag af voor de actie 'Stop foute puppyhandel'. Hiermee wordt Van Dam opgeroepen snel maatregelen te nemen om de handel in pups in goede banen te leiden.
In ons land worden jaarlijks zo'n 150.000 honden gekocht. Van ongeveer de helft daarvan kan niet worden vastgesteld waar ze vandaan komen. De Dierenbescherming vreest dat deze diertjes van foute fokkers in onder meer Oost-Europa komen.
Speciaal teamSP-Kamerlid Henk van Gerven wil dat 1 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor een speciaal politieteam dat zich richt op illegale puppyhandel. Het bedrag moet volgens Van Gerven worden uitgesmeerd over minstens drie jaar. Het geld zou gaan naar vijf rechercheurs die criminele netwerken kunnen opsporen.
Uitgebreide interviews, verhalen en reacties zijn te vinden op de speciale themasite: Puppy X: De tragiek van grootscheepse puppyhandel in Brabant

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.