Moderne slavernij levert restauranthouders taakstraf op

29 november 2016 om 14:25
nl
De twee eigenaren van een restaurant in Helmond die maandenlang een Chinese kok hebben uitgebuit, hebben een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden gekregen. Dat heeft de rechter in Den Bosch dinsdag bepaald. Het tweetal is volgens de rechtbank schuldig aan mensenhandel en verduistering.
Profielfoto van Seunis Rebecca
Geschreven door
Seunis Rebecca

De eigenaren lieten de man uit China komen om in hun restaurant te werken. De rechter noemde de omstandigheden van de man eerder al ‘slaafs’. Zo kreeg de kok vijfhonderd euro loon voor een 60-urige werkweek. De man werd daarnaast gevangen gehouden in het restaurant. Hij mocht na sluitingstijd de deur niet uit en het alarm ging af als hij ‘s nachts zijn bed uitging.
Geen schadevergoeding“Mensenhandel kenmerkt zich altijd door het afhankelijk maken van de slachtoffers. Iemand laten verblijven in een kamertje, een alarm erop zetten en de code niet geven is daar een heel duidelijk voorbeeld van", vertelt de advocaat van de Chinese kok aan Omroep Brabant. De advocaat vindt dan ook dat de gegeven straf laag is, gezien de hoeveelheid leed zijn die de kok is aangedaan.
Volgens advocaat Hansma gaat het nu naar omstandigheden redelijk goed met zijn cliënt, maar is de man erg eenzaam. De advocaat had om een schadevergoeding gevraagd van dertig tot veertigduizend euro, maar deze is door de rechtbank niet toegekend.
Gezin achtergelaten De Chinese kok had weinig tot geen mogelijkheden om aan de situatie te ontsnappen, onder andere omdat de eigenaren de bank- en zorgpas van de kok achterhielden. Het slachtoffer betaalde zelf zijn reis en liet zijn gezin in China achter om in het restaurant in Helmond te kunnen werken.
De twee eigenaren, een man en een vrouw, hadden de kok volgens justitie mooie arbeidsvoorwaarden voorgehouden, maar uiteindelijk lieten ze hem langer werken voor een veel lager loon. Ze zijn daarom veroordeeld tot 80 en 160 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.