Video

Een kluisjesroof is de 'perfecte' misdaad, en niet alleen in misdaadfilms

7 maart 2018 om 11:10
nl
Het lijkt wel op een klassieke misdaadfilm als Ocean's Eleven. Dieven roofden afgelopen weekend de kluisjes leeg in de Rabobank in Oudenbosch. Het is niet voor het eerst dat doorgewinterde criminelen succesvol toeslaan in Brabantse banken.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

In 2003 lieten dieven zich op vrijdag insluiten bij de Fortis-bank in Breda en haalden in het weekend op hun gemak de kluisjes leeg. De criminelen waren zo slim geweest zelf een kluisje te huren, waardoor ze zich als klant voordeden en niet opvielen. Met een buit van één miljoen euro gingen ze er na het weekend vandoor.

Miljoenen buitgemaakt
Een van de grootste bankroven van Nederland vond vijf jaar daarvoor plaats in 1998 bij de ABN AMRO in Eindhoven. Ook toen verstopten de daders zich als klanten in de kluisruimte. In het weekend hadden ze de tijd om zo'n vijfhonderd kluisjes open te breken. De buit had een waarde van twintig miljoen gulden. Toen de bank weer openging, zijn ze rustig naar buiten gewandeld. 

Wachten op privacy instellingen...

 

In alle gevallen waren de verdachten Amsterdammers. Justitie kreeg ze echter niet veroordeeld vanwege gebrek aan bewijs. 'The perfect crime', zo omschreef de officier van justitie de misdaad in Breda. Van de drie bankrovers in Breda is er wel één veroordeeld voor handel in aandelen. De bijbehorende papieren hadden ze waarschijnlijk buitgemaakt tijdens de kraak. 

Grootste juwelenroof
Het Brabantse 'werk' staat overigens in de schaduw van een bankroof in 2015 in Londen. Daar werd op bijna dezelfde manier 23 miljoen euro aan juwelen gestolen. De diefstal is de geschiedenisboeken ingegaan als de grootste juwelenroof aller tijden.

Hoe de dieven in Oudenbosch het bankgebouw binnengekomen zijn, blijft voorlopig speculeren. Hebben ze zich ook ingesloten? Of misschien wel een tunnel gegraven? De politie zit nog met veel vragen en houdt alle scenario's open. Ook hulp van binnenuit. Ondertussen schrijft ook deze roof al geschiedenis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.