'Met een kleurtje kom je er niet in', spoedoverleg over deurbeleid Bredase horeca

29 november 2016 om 18:12
nl
Als getinte of donkere Nederlander kom je moeilijk de kroegen in Breda binnen. Althans, dat beeld werd het afgelopen weekend geschetst in het programma Undercover in Nederland. Het leidde dinsdag tot een spoedoverleg tussen de horeca, gemeente en nog wat partijen.
Profielfoto van Müller Renée
Geschreven door
Müller Renée

“We hebben met portiers, ondernemers en het discriminatiebureau Radar gesproken over de situatie”, vertelt Paul Depla, burgemeester van Breda. Hij wil dat er duidelijkheid komt. “Breda is een gastvrije stad waar iedereen welkom is.”
RotzooiSBS liet zien dat bepaalde groepen – en het ging dan om getinte en donkere mensen – minder makkelijk het café in kwamen. “Maar we hebben niet gezien wat er allemaal gebeurd is en wat er zich heeft afgespeeld”, aldus Depla.
“Dus moeten we goed gaan kijken wat we van de portiers vragen. Ze moeten ervoor zorgen dat hun café veilig is en dat er geen rotzooi ontstaat. Mensen worden geweigerd omdat hun gedrag niet past in het café. Die context is bepalend voor de vraag wat er nou precies is gebeurd.”
De burgemeester duikt er nu verder in. “We gaan kijken wat er die avonden is gebeurd en ik ga ook graag in gesprek met jongeren die tot de doelgroep horen. Wat ervaren zij en wat komen ze tegen?”
Gedrag is uitgangspuntHij benadrukt dat iemands gedrag altijd bepalend is. “Als je met een Feyenoordshirt een NAC-café binnenloopt dan is dat niet goed. We willen dat het veilig is en veilig blijft. Het gaat niet om iemands afkomst, maar om het gedrag van iemand. Dat moet het uitgangspunt zijn.”
Al zullen mensen volgens Depla altijd geweigerd kunnen worden. “Breda is nu eenmaal een drukke uitgaansstad. Maar we willen gewoon niet dat er rotzooi ontstaat.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.