Rose werkte zeven dagen per week, 24 uur per dag en dat zonder te klagen

30 november 2016 om 07:53
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/2 Robots zijn niet meer weg te denken uit de zorg
Robots zijn in de toekomst niet meer weg te denken uit verzorgings- en verpleeginstellingen. Dat zeggen zorgprofessionals en bewoners van woonzorgcentrum Thebe Heuvel in Breda. Drie jaar werd het personeel hier een handje geholpen door robot Rose en met resultaat.
Profielfoto van Peeters Erik
Geschreven door
Peeters Erik

De robot functioneerde als hulp in de huishouding maar Rose zorgde ook dat bijvoorbeeld de dokter op afstand even poolshoogte kon nemen bij de bewoners. Mariëtte Hertoghs van Thebe is tevreden over het experiment: "De robot zorgt er voor dat bewoners de regie terugkrijgen en niet langer afhankelijk zijn".
Snelle ontwikkelingDe zorgrobot kan nu vooral nog veel dingen niet. Maar de verwachting is dat dat snel gaat veranderen. Om de vergrijzing aan te kunnen, zullen verpleegkundigen en verzorgers in de toekomst dan ook meer en meer vervangen worden door robots. "Daarom is het belangrijk dat de ontwikkeling ervan op tijd is gestart zodat mensen waar straks geen hulp meer voor is toch een robot hebben", legt Hertoghs uit.
In de loop van de tijd zijn de bewoners van Thebe Heuvel gewend geraakt aan Rose. "In het begin was ik behoorlijk sceptisch maar nu we gezien hebben wat de robot kan, zijn we zelfs enthousiast. Bovendien zullen we er aan moeten wennen dat er steeds meer apparaten in de zorg komen", aldus bewoner Ton van Liefland.
Rose mag na drie jaar onvermoeibare arbeid even uitrusten. Ze gaat terug naar het bedrijf Heemskerk Innovative Technology, waar ze nog verder zal worden verbeterd.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...