Geen musical maar een opera over Maria in de Sint Jan

30 november 2016 om 10:09
nl
Veel Bosscher kan het bijna niet! De theatermakers van het Bossche Paleis voor Volksvlijt komen volgend jaar met 'Maria'. een kleine opera over de Zoete Moeder, het mariabeeld dat in Den Bosch al sinds middeleeuwen wordt vereerd. Dinsdagavond lieten ze al een klein deel van de voorstelling zien en onthulde regisseur Vincent van den Elshout een bijzondere ambitie; wat hem betreft, wordt de opera opgevoerd in de Sint Jan zelf.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

De presentatie van hun plan voor de opera Maria was ook het moment dat het Paleis voor Volksvlijt voor het eerst als nieuwe organisatie naar buiten trad. De makers kennen elkaar al langer, ook de voorstelling 'Gilles' (2015) kwam uit hun koker. Díe voorstelling was gebaseerd op een tekst van Hugo Claus. 'Maria' wordt geschreven door theaterschrijver (en cultuur-gedeputeerde) Henri Swinkels.
Culturele streekprodukten Het Paleis voor Volksvlijt kiest voor de slagzin "Culturele streekprodukten van Bossche bodem'. Op hun website staat al een reeks amibitieuze plannen. 'Maria' dat in mei (mariamaand) 2017 in premiere moet gaan is het meest gevorderd. Er is een kans dat de organisatie nog met een crowdfundingactie komt maar een groot deel van de benodigde middelen is al binnen.
[youtube:body:https://www.youtube.com/watch?v=xwW__Gjh3hw]
'Maria' moet een kameropera worden met zangeres Anne-Marijn Smulders en een drietal muzikanten. De tekst van Henri Swinkels is gebaseerd op de geschiedenis van het beeld dat waarschijnlijk ergens omstreeks 1300 is gemaakt. Vrij snel daarna noemden de Bosschenaren het beeld al 'lelijk'. Na de reformatie verdween het naar Brussel en in 1853 kwam het terug naar Den Bosch.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.