Hoeveel onroerendezaakbelasting ga jij betalen? Helmond grote stijger

30 november 2016 om 16:40
Foto: archief
Foto: archief
In de gemeente Helmond stijgt de ozb volgend jaar met negen procent. Helmond is daarmee de koploper in Brabant. Dat zegt Vereniging Eigen Huis woensdag, die een steekproef deed onder 109 gemeenten.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door

Landelijk gaat de ozb met 1,3 procent omhoog. Vorig jaar was dat 1,8 procent. Volgens Vereniging Eigen Huis blijven de gemeenten voor het eerst in vijf jaar onder het afgesproken maximum van 1,97%. [localfocus:https://localfocus2.appspot.com/583eef49142b8]
Derde plekHelmonders gaan komend jaar zo'n 28 euro meer betalen aan ozb dan in 2015. Daarmee staat de gemeente op de landelijke derde plek. Haren in Groningen gaat 12 procent omhoog en Ommen in Overijssel 11 procent.
Huiseigenaren kunnen op de website van Vereniging Eigen Huis zien of zij komend jaar meer of minder gaan betalen.
Reactie HelmondVolgens de gemeente Helmond wordt er te veel ingezoomd op de stijging van de onroerendezaakbelasting. "Als gemeente Helmond kijken we naar woonlasten. De OZB is er daar 1 van, net als afvalstoffenheffing en rioolheffing. Bij de aanbesteding van de verwerking ons huishoudelijk afval heeft de gemeente Helmond een flinke meevaller."
Daarmee kan de gemeente de afvalstoffenheffing met 9% verlagen. Dat is meer dan 21,5 euro per Helmonds huishouden. "Om onze inkomsten op peil te houden, ruilen we dit voordeel  uit met de OZB. Dit doen we om als gemeente voldoende inkomsten te houden, om onze taken (zoals beheer openbare ruimte) te kunnen betalen. We hebben de afgelopen jaren al meer dan 13 miljoen structureel moeten bezuinigen, dus denken dat dit redelijk is."
In een eerdere versie van dit artikel stond dat de ozb het hardst daalt in de gemeente Geldrop-Mierlo. De gemeente meldt echt dat dat niet klopt en dat de ozb daar 1,6 procent stijgt.

Wachten op privacy instellingen...