Brabant wil honderdduizenden Van Gogh-toeristen lokken, provincie komt met driekwart miljoen

30 november 2016 om 17:57 • Aangepast 21 november 2020 om 05:37
nl
De provincie Brabant steekt ruim 750.000 euro in Vincent van Gogh. Met dat geld moeten steeds meer mensen te weten komen dat Vincent van Gogh een Brabander was. Er ligt een ambitieus plan dat uiteindelijk tot 500.000 bezoekers per jaar moet gaan leiden, van wie ruim een derde uit het buitenland afkomstig is.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

De provincie kwam woensdag naar buiten met het nieuws over de zeven ton; een-derde daarvan is bedoeld voor dit jaar, de rest voor 2017.
Na het (eerste) Van Goghjaar2015 was het Van Goghjaar. In dat jaar hebben veel Van Gogh-organisaties, ook buiten Nederland, vaak voor het eerst samengewerkt. De Brabantse Van Gogh-instellingen kwamen tot de ontdekking dat dat een goede zaak was: er kwamen meer bezoekers en meer Brabanders bleken enthousiast over hun provinciegenoot.
Dat succes, is het idee, moet de komende jaren doorwerken. In een studie met de naam Vincent van Gogh, Brabander, staat in grote lijnen hoe dat zou kunnen. het stuk gaat uit van een investering in de naam Vincent van Gogh van bijna 25 miljoen euro tot en met 2024. Dat geld zou overigens lang niet allemaal van de provincie moeten komen.
Van GoghexpoEen van de inhoudelijke hoogtepunten in de komende jaren is een grote Van Gogh-expositie in 2019 in het Noordbrabants Museum.

Wachten op privacy instellingen...

Volgens Frank van den Eijnden van Van Gogh-Brabant is het belangrijk om de komende jaren te onderzoeken wat er allemaal nog van Van Gogh in de provincie is. Hij praat dan over gebouwen en landschappen waarvan bekeken moet worden of ze bescherming nodig hebben.
Uiteindelijk zou een deel als internationaal Unesco-erfgoed aangemerkt kunnen worden. Als voorbeeld noemt hij de de discussie over de Zundertse zandpaden die dit jaar door de gemeente werden geasfalteerd. Als argument tegen dat asfalteren werd toen vaak genoemd dat Van Gogh de paden nog als zandpaden had meegemaakt.
Beter samenwerkenOok is het volgens Van de Eijnden belangrijk dat de Brabantse Van Gogh-organisaties intensiever gaan samenwerken waardoor ze meer van elkaars kennis profiteren.
Het feit dat Brabant nog maar weinig Van Gogh-kunstwerken heeft, is volgens hem geen bezwaar. "Veel mensen zijn juist geinteresseerd in de leefwereld van Van Gogh. Ik denk dat bezoekers van het Van Goghmuseum na het zien van de schilderijen graag in een bus naar Brabant zouden stappen, om te zien waar bijvoorbeeld het kerkje van Nuenen is geschilderd."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.