Goed niveau, maar weinig publiek: trainers UNA en Kozakken Boys over Tweede Divisie

30 november 2016 om 19:38 • Aangepast 21 november 2020 om 05:37
nl
De Tweede Divisie is vijftien wedstrijden onderweg. Zaterdag volgt in de zestiende speelronde het Brabantse onderonsje tussen UNA uit Zeelst en Kozakken Boys uit Werkendam.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

Maar hoe bevalt die nieuwe competitie eigenlijk? Trainers Mark Schenning (UNA) en Danny Buijs (Kozakken Boys) reageren aan de hand van vier onderwerpen.
Niveau
Buijs: "Als ik het vergelijk met de Topklasse zaterdag van de afgelopen twee jaar, vind ik het niveau tot nu toe uitstekend. Het niveau in de breedte is sterker. In de Topklasse kon je op een mindere dag nog wel een paar ploegen verslaan. In de Tweede Divisie wordt dat afgestraft met puntverlies."
“De Tweede Divisie is van een hoger niveau omdat de sterkste amateurclubs in één competitie zitten. Maar ook de beloftenteams van de profclubs zijn sterk, alleen Jong FC Twente valt wat tegen.”
Schenning: "Het niveau is hoog, zeker ten opzichte van de Topklasse. Dit komt deels door de beloftenteams, maar ook door de zaterdagamateurs. Dat zijn krachtige, sterke ploegen."

Publiek
Buijs: "Je kunt het beste derby’s spelen tegen andere topamateurclubs. Daar komt veel publiek op af. Die beloftenteams nemen nooit publiek mee. Vergeleken met de publieke aandacht in de Topklasse zaterdag, is het in de Tweede Divisie minder."
Schenning: "Bij UNA is het aantal toeschouwers toegenomen. Vooral tegen de zaterdagteams zit het altijd lekker vol. Maar ik deel wel de mening van Danny over de beloftenteams. Daar ontbreekt het wel aan sfeer en publieke belangstelling. Dat is jammer, echt zonde. Want dit niveau verdient gewoon een podium."
Media-aandacht
Buijs: "Dat boeit me persoonlijk helemaal niks. Ik vind het niet belangrijk met hoeveel journalisten ik moet praten, ben vooral bezig met mijn eigen team. Maar als ik vanuit de club kijk, mogen we niet klagen. Af en toe een wedstrijd live op televisie, zo hoort voetballend Nederland toch van je."
Schenning: "Er is redelijk veel aandacht voor de Tweede Divisie, maar het zijn wel vaak dezelfde teams die uitgelicht worden. Het is allemaal heel selectief, vind ik. En dat snap ik niet zo goed voor de winterstop. Dan zouden alle clubs evenveel aandacht moeten krijgen. Na de winterstop is die selectie logischer. Dan is een wedstrijd tussen de nummer 1 en 2 interessanter dan ploegen die onderin hangen."
Geld
Buijs: "Wat geld oplevert voor amateurclubs zijn de wedstrijden onderling waar veel publiek op afkomt. Wij kunnen in dat opzicht beter tegen IJsselmeervogels of Quick Boys voetballen, dan tegen Jong AZ of Jong Sparta."
"Daar wil ik aan toevoegen dat die wedstrijden op zaterdagavond om zes uur waardeloos zijn. Wat mij betreft stappen we daar snel vanaf. Als je ergens ver weg moet spelen, ben je erg laat thuis. Dan gaan er minder supporters mee en dat is niet goed voor de beleving rond zo’n wedstrijd en dus ook niet voor de financiën."
Schenning: "De kosten worden alleen maar hoger. Als je structureel in de Tweede Divisie wil spelen, moet de begroting omhoog. En dat gaat niet bij UNA, denk ik. We hebben het lange tijd goed gedaan met de middelen die we hebben, maar nu staan we op een plek waar we horen te staan."

Wachten op privacy instellingen...

Derby komend weekendBeide ploegen hebben niet de intentie om te promoveren naar de Jupiler League. Kozakken Boys staat met 27 punten uit 15 wedstrijden op een tweede plek. UNA heeft 16 punten verzameld in hetzelfde aantal wedstrijden. De ploeg van Schenning staat 14e. Zaterdagavond om zes uur staan beide ploegen in Veldhoven tegenover elkaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.